• hr
  • en
  • de
  • it

Mjesec i pol dana nakon brodoloma koća još uvijek stoji uz obalu Mljeta

S jugoistočne strane otoka Mljeta, 21. srpnja ove godine, nasukala se koćarica "Rozana", luke upisa Split i još uvijek nakon mjesec i pol dana od brodoloma nije izvađena iz mora iako je vlasnik najavljivao kako će je ukloniti o svome trošku u što skorijem roku. Iz Lučke kapetanije Dubrovnik kažu kako o datumu vađenja kočarice ne žele šprekulirati, ali kako bi to moglo biti uskoro.
Stanovnici obližnjih mjesta na Mljetu sa strepnjom prate situaciju oko tog navodnog skorog uklanjanja koćarice i upozoravaju na posljedice ovog brodoloma.
"Turisti su ovo ljeto bili zgroženi i čak su iz mora kupili razno razno smeće, plastične sakete, kasete od stiropora, razlomljena drva. Obraćali smo se Lučkoj kapetaniji u Dubrovniku u vezi izvlačenja koće i svaki put bi nam odgovorili sljedeći tjedan. Tjedni polako prolaze, koća više čak nije ni ograđena, a mi molimo Boga da ne učini jugo da ne dođe do ekološke katastrofe", piše čitatelj s Mljeta, čiji su podaci poznati redakciji.
"Mi smo u stalnom kontaktu s vlasnikom koćarice. Sve što je moglo dovesti do onečišćenja mora i okoliša je uklonjeno. Izvučena je nafta, ulje, kiselina, akumulator i nešto opreme. Koćarica je pomaknuta u veću dubinu kako pod utjecajem mora i vjetra ne bi došlo do još većih oštećenja i problema", kazao je Mato Kekez, lučki kapetan LK Dubrovnik, dodajući kako uklanjanje koće nije jednostavno jer treba pronaći i organizirati ovlaštenu tvrtku za te poslove, a za pronalazak i dogovor oko uklanjanja koće odgovoran je vlasnik.
Više informacija oko izvlačenja, odnosno u ovom slučaju ne izvlačenja, koćarice pokušali smo saznati od zapovjednika i vlasnika koće Dejana Radovića, međutim za njegovu stranu priče ovog puta ostali smo uskraćeni.Podsjetimo, zapovjednik koće Dejan Radović još početkom kolovoza kazao je kako će on odtegliti brod, ako je potrebno i o svome trošku jer mu problem stvara osiguravajuća kuća u kojoj je osigurana koća koja ne želi priznati štetu.

Izvor: http://www.dubrovniknet.hr/