• hr
  • en
  • de
  • it

Minute ih dijelile od smrti

 

Britanski par koji preživio požar na jedrilici u splitskom kanalu ispričao je što se dogodilo

Prije dva tjedna zapalila se jedrilica u splitskom kanalu, četiri nautičke milje od obale. Iako su većinu stvari izgubili u požaru, najbitnije je da je britanski par, Peter i Jane Tapper, spašen na vrijeme. Od smrti su ih dijelile doslovno minute. Svoje iskustvo nesreće ispričali su za lokalni medij.
"Iskusni smo jedriličari, imamo brod dužine 15 metara već četiri godine, a sada tražimo novi. U čarteru u Splitu iznajmili smo jedrilicu na četiri dana. Nesreća se dogodila posljednjeg dana jedrenja, oko 17 sati, kada smo već bili na povratku u marinu. Plovili smo brzinom od četiri čvora, s podignutim glavnim jedrom", rekao Peter.
Taper je rekao da su osjetili kako nešto gori kada su se nalazili oko četiri nautičke milje od obale, kretajući se se sjeverno prema Splitu, te nadodao: "Slijedili smo uobičajenu proceduru koju propisuje Royal cartier-replica.us Yachting Association (krovna britanska nautička organizacija za sve vrste rekreativne i natjecateljske plovidbe). Isključili smo motor, iskopčali dotok goriva i svu elektroniku",

Dvije do tri minute nakon što su se spasili jedrilica je eksplodirala
"Gusti crni dim ispunio je salon, pozlilo mi je nakon jednog udisaja. Popeo sam se gore i rekao Jane da je situacija ozbiljna. Uputio sam propisane signale opasnosti, a u more smo bacili pojaseve za spašavanje. Posada malog putničkog broda koji je prolazio u blizini vidjela je dim, pa su odmah okrenuli kurs prema nama. Jedno dvije tri minute nakon što smo se ukrcali, naša jedrilica je eksplodirala. Da u tom trenutku nismo spašeni, sasvim sigurno bismo poginuli", objasnio je Peter.
Na sebi su imali samo kupaće kostime, a u nesreći su izgubili sve osim Janeinog mobitela, tako da su morali odgoditi povratak kući.
"U pomoć nam je priskočilo britansko veleposlanstvo pa nam je konzulat u Splitu rolexbiao.org izdao privremene putovnice. Čarter kompanija dala nam je novac za hranu i hotel, a putnici na brodu koji nas je spasio dali su nam svoju odjeću i obuću"

Ne razmišljaju odustati od jedrenja
"Nismo mogli dobiti avionske karte za izravan let, pa smo kući putovali preko Bristola. Iskreno, nakon svega, samo sam se htio vratiti i popiti pintu Mary Jane piva, ali ovo nas definitivno nije odvratilo od nautike", zaključio je Peter.

Izvor: www.net.hr