• hr
  • en
  • de
  • it

Ministarstvo poljoprivrede: Koćari, van iz Jabučke kotline!

Jabučka kotlina, poznato rastilište i mrijestilište oko najudaljenijeg hrvatskog otočića, zabranjena je od jučer za talijanske i hrvatske koćare, a ova će zabrana vrijediti godinu dana. 
Tu je odluku donijelo Ministarstvo poljoprivrede RH u dogovoru s talijanskim vlastima, odnosno tamošnjim resornim ministarstvom. Zona zabrane obuhvaća površinu od oko 2500 četvornih kilometara i nalazi se u ekstrateritorijalnom moru Jabučke kotline, a odnosi se istodobno za hrvatske i talijanske brodove koji koriste pridnene i pelagičke koće i dredže.
Velik je to uspjeh hrvatskih i talijanskih stručnjaka okupljenih u međudržavni projekt FAO AdriaMed, kojim se zagovarao najbolji način upravljanja ovim lokalitetom.
Zadovoljan je ovom odlukom prof. dr. sc. Nedo Vrgoč, ravnatelj Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.
- Već 15 godina zajedno s talijanskim znanstvenicima, kroz projekt AdriaMed, pokušavamo pronaći i predložiti adekvatne mehanizme upravljanja koćarskim resursima u Jabučkoj kotlini. 
Taj lokalitet je jedno od najvažnijih rastilišta i mrijestilišta u Jadranskom moru za brojne koćarske vrste, kao što su oslić, škamp, grdobina, muzgavci, pišmolj, a istodobno je i najvažnije ribolovno područje za hrvatsku i talijansku koćarsku flotu - kaže nam prof. Vrgoč.

Nema škampa ni oslića
Do sada je održan niz sastanaka na različitim razinama na kojima su se dogovarali modaliteti zaštite, a kako je stanje tih resursa zadnjih godina izrazito loše, a pogotovo škampa i oslića, bilo je potrebno poduzeti hitne mjere regulacije ribolova i zaštite resursa.
- Znanstvenici iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, zajedno s kolegama iz instituta u Fanu i Anconi, razradili su detaljne prijedloge i uputili ih administracijama obiju država. 
Sretni smo što su na ovom zadnjem sastanku u Splitu uz naše znanstvenike bili pomoćnici ministara za ribarstvo Ante Mišura i Riccardo Rigillo gdje smo zajedno dogovorili zonu zabrane za koćarenje u području Jabučke kotline - kaže prof Vrgoč.
Za početak, ova zabrana uspostavljena je na godinu dana, a u tom će razdoblju znanstvenici proučiti efekte ove mjere te na osnovi rezultata dati daljnje prijedloge.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/