• hr
  • en
  • de
  • it

Ministar turizma Gari Cappelli na nautičkom sajmu u Tullnu

U sklopu službenog boravka u Austriji, osim obilaska nautičkog sajmu u Tullnu, ministar turizma Gari Cappelli sastao se s drugim predsjednikom austrijskog Parlamenta, Karlheinz Kopfom te tom prilikom istaknuo važnost dolazaka austrijskih turistima za Hrvatsku i važnost prijateljstva između Austrije i Hrvatske.
„Austrija za Hrvatsku predstavlja tradicionalno i vrlo važno tržište, ali je uz to i jedan od najvećih partnera u investicijama. Turisti iz Austrije naši su vjerni gosti koji su primjerice prošle godine ostvarili 1,2 milijuna dolazaka i 6,5 milijuna noćenja, što na godišnjoj razini predstavlja porast od čak 10 posto. Stoga ovom prilikom iskreno zahvaljujem na interesu prema Hrvatskoj, uz želju da Hrvatsku posjete i svi oni koji još nisu", istaknuo je ministar te dodao kako su ostvareni rezultati posebno značajni jer tek 30 posto Austrijanaca na odmor putuje izvan zemlje.
Nakon toga, ministar se sastao s predsjednikom Odbora za turizam austrijskog Parlamenta, Geraldom Hauserom, s kojim je razgovarao o suradnji dviju zemalja u području turizma. Na tom je sastanku ministar naglasio kako je Austrija drugi najveći investitor u hrvatski turizam i četvrti najveći trgovinski partner Hrvatske, zbog čega je nastavak dobrih odnosa Hrvatske i Austrije vrlo važan za budućnost obje zemlje. Ministar Cappelli također je predložio da se iduće godine u Hrvatskoj organizira Austrijski dan na kojem bi se predstavile mogućnosti investiranja u Hrvatsku, a u čemu bi sudjelovale i gospodarske komore Hrvatske i Austrije. Na sastanku se razgovaralo i o upravljanju turističkim zajednicama, te su austrijski kolege ponudili svoja iskustva u organizaciji upravljanja destinacijama.
„Turisti iz Austrije imaju veliki značaj za turizma Hrvatske jer prema udjelu u ukupnim noćenjima na visokom 3. mjestu. Gotovo polovina svih noćenja ostvaruje se u pred i posezoni, a posebno im je zanimljiv nautički turizam", istaknuo je ministar.
Ministar se na sajmu susreo i s članom Uprave i direktorom ACI-ja, Kristijanom Pavićem, na temu daljnjeg razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj, konkretno o novim investicijama u marine. Pri tome je poseban naglasak stavljen na marinu u Rovinju koja će biti spremna za sezonu 2018. godine, marinu u Vodicama, gdje se uređuju gatovi i na marinu u Dubrovniku koju je ministar obišao tijekom posljednjeg službenog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na tom sastanku sudjelovali su i predstavnici ADAC-a, s kojima se razgovaralo o mogućnostima unapređenja suradnje.
„Sajam Boot Tulln" najveći je specijalizirani sajam brodova i sportova na vodi u srednjoj i istočnoj Europi, na kojem izlaže više od 300 tvrtki koje prezentiraju svoje proizvode, usluge i novitete iz područja nautike, sportova na vodi i ronjenja.

Izvor: www.mint.hr