• hr
  • en
  • de
  • it

Milijunta putnica putnica u Gruž stigla deset dana ranije nego lani

Deset dana ranije u odnosu na prošlu godinu, u dubrovačku je luku Gruž stigla milijunta putnica. Riječ je o putnici Denise Michell iz Australije, koja je u Dubrovnik stigla s megakruzerom "Ryndam" u vlasništvu kompanije "Holland America Line".
Denise Michell već dva desetljeća plovi svjetskim morima i obilazi najpoznatije turističke destinacije, osobito Karibe i Europu. Ugodno se iznenadila doznavši kako je milijunta putnica, a od domaćina je dobila i više prigodnih darova koji su je istinski razveselili.

- U Dubrovniku sam, nažalost, samo jedan dan, ali sam očarana starim dijelom Grada. Nakon šetnji srednjovjekovnim zidinama i slikovitim ulicama ovaj dolazak mi se "isplatio", a zbog neočekivanih darova i predivnog dana punog lijepih dojmova nikad ga neću zaboraviti. Grad je pun povijesti kakvu ne možete naći niti vidjeti u mojoj Australiji - uzbuđeno je novinarima rekla jubilarna putnica Denise Michell.
- I luka Gruž se s milijunskim rekordom pridružila aerodromu, ali i TZ grada koja bilježi dva milijuna gostiju. Pozitivni smo trend u povećanju broja turista i mi osjetili, a do konca godine očekujemo prolazak još oko 200 tisuća putnika, od kojih će "plovećim hotelima" stići ukupno oko 980 tisuća gostiju.

Naša su se dosadašnja ulaganja isplatila, a uz projekt "home port" te izgradnju terminala i infrastrukture, Dubrovnik može "narasti" do milijun i pol putnika godišnjeg prometa. Urbanistički je plan već donesen, uskoro biramo konzultante za nadzor cijelog projekta i postupka dodjele koncesije za izgradnju pojedinih objekata u lučkom području, a osobno očekujem kako će se koncesije potpisati 2013. godine - naglašava ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić i ističe da Uprava, nakon produženja cruising-sezone na cijelu godinu, čini sve kako bi se izbjegli "udarni dani" te postigao ravnomjerniji dolazak kruzera i time izbjegle velike gužve po gradskim prometnicama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr