• hr
  • en
  • de
  • it

Medemblik - ukupno tri medalje za hrvatsko jedrenje!

Jedno srebro i dvije bronce, čak 11 jedriličara u šest finala, veliki je uspjeh hrvatskog jedrenja na regati Svjetskog kupa u nizozemskom Medembliku. Srebro za Ivana Kljakovića Gašpića, bronca za Šimu Fantelu i Igora Marenića, te Tinu Mihelić.
Od prvog dana regate u Medembliku slutilo je na dobro. Krenuli su hrvatski jedriličari odlično, s plasmanima u vrhu svojih flota, i po vrlo vjetrovitom, hladnom i kišnom vremenu tijekom cijelog tjedna danas zaključili priču s još dvije medalje. U velikoj borbi za zlato sa Britancem Edwardom Wrightom danas se srebrom u Finnu okitio Ivan Kljaković Gašpić.
- Nije bilo lako jedriti, on je stvarno dobro odjedrio prvu stranicu u vjetar, pokrio me maksimalno, ja sam radi toga morao napraviti nekoliko riskantnih poteza koji su me koštali dosta metara i mjesta. Uspio se kasnije probiti najprijed i malo je nedostajalo da uđem drugi, što bi mi donijelo zlato - ispričao je Ivan.
Marin Mišura u istoj klasi zauzeo je deveto mjesto.

U punom prevrata plovu za odličja klase Laser Radial broncu je osvojila Tina Mihelić. Presudila je kao i u Finnu zadnja stranica kursa, Kineskinja Xu Lijia se prevrnula i tom greškom omogućila Tini da uzme brončanu medalju.
- Evo, treća na regati Svjetskog kupa, to je odličan rezultat i to na regati koja je bila jaka vjetrovita. Poznato je da sam ja inače malo lakša kategorija i s ovim sam dokazala da se mogu nositi i po jakom vjetru. Jako sam zadovoljna - kazala je Tina Mihelić.

U Laseru su kao i u Finnu u finalu jedrila dva hrvatska jedriličara. Milan Vujasinović je pobijedio plov za odličja i zauzeo četvrto mjesto.Tonči Stipanović je natjecanje završio na devetom mjestu. Znajući da ne može nadoknaditi zaostatak za prvom trojicom Milan je jučer najavio da mu je cilj pobijediti plov za odličja i upravo to je napravio.

Od hrvatskih laseraša koji se nisu plasirali u finale najbolji rezultat je ostvario Luka Radelić zauzevši 14. mjesto, 22. je Ivan Taritaš, 26. Aron Lolić, 32. Daniel Mihelić, 65. Filip Jurišić, 70. Toma Višić, 108. Lovre Perhat.

Dobre vijesti i s polja klase RS:X, gdje je danas Luka Mratović među daskašima koji se nisu plasirali u finale pobijedio zadnji plov! Mratović je regatu završio na odličnom 14. mjestu. Mihovil Fantela je 29.

49eri su danas isplovili, međutim uzalud, stigli su do regatnog polja kad su suci uvidjeli da je vjetra previše, pa su se vratili natrag na kopno. Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su dobro 19. mjesto, s obzirom na jednu diskvalifikaciju i pucanje opreme u drugom plovu zbog čega nisu završili taj plov.

U klasi 470 juniori Lovro Ivanov i Marko Carić su zauzeli 45. mjesto.

Dio hrvatskih jedriličara vraća se kući, a dio nastavlja za Weymouth u Velikoj Britaniji gdje za tjedan dana počinje predzadnja regata Svjetskog kupa.

Izjave: Ivan Kljaković Gašpić, Marin Mišura, Tina Mihelić, Milan Vujasinović, Tonči Stipanović.


Izvor: www.hjs.hr