• hr
  • en
  • de
  • it

Marini ‘Frapa’ plava zastava i ekobrod

Po 11. put u rogozničkoj Marini Frapa u subotu je zavijorila plava zastava kao dokaz visokih ekoloških standarda koji vrijede u ovoj najboljoj marini u ovom dijelu Mediterana. Pogotovo jer se nalazi u ekološki vrlo osjetljivom području poput slanog jezera Zmajevo oko i morem potopljene jame Zmajevo uho.

Na prigodnoj svečanosti u Frapi, prilikom podizanja plave zastave koju su do jarbola i kapetana marine Branka Skorića donijeli članovi najmlađeg zbora rogozničke osnovne škole, Leo Pavela je istaknuo kako su ponosni što se i ove godine u Rogoznici na jarbol diže ovaj simbol ekološke osviještenosti.

Frapa se tako našla u velikoj svjetskoj obitelji marina i plaža koja broji čak 1600 članova u kojima se vijore plave zastave.
Inače, jučer je u Frapi prvi put predstavljena i višenamjenska ekološka brodica namijenjena za ekološke intervencije i gašenje požara u marini. Tim potezom ova marina je preuzela primat u zaštiti okoliša na Jadranu jer je jedina marina koja raspolaže takvim plovilom.

Posebnost ovog broda dugog desetak metara je, prije svega, u tome da je, po zamisli vlasnika Frape Franje Pašalića, te nacrtima brodograditelja Ive Marinčića iz Betine, sto posto izgrađen od aluminija, materijala koji zbog svojih izvanrednih svojstava sve više iz brodogradnje potiskuje čelik i plastiku.

U njega je ugrađeno oko tri tone aluminija. Izgrađen je u Bilicama u Prizma opremi Tomislava Radića. Brod je zbog svoje veličine vrlo operativan i može doći do svake jahte u lučici. Može se koristiti i za tegljenje plovila u krugu marine.

- Na brodu su i dva tanka za pražnjenje fekalnih i otpadnih voda s jahti. Također, na brodu je postavljen i top koji vodom i specijalnom smjesom spreman gasiti eventualne požare u marini. U slučaju ekoloških incidenata, broj je osposobljen da specijalnu tečnost za neutralizaciju masnih i drugih mrlja na moru može dobaciti i do 30-ak metara i efikasno neutralizirati zagađenje, pojašnjava kapetan Branko Skorić.

Izvor: www.slobodnadalmcija.hr