• hr
  • en
  • de
  • it

Marina Trogir - luka za bogataše

Novu marinu u Trogiru, na čijem su se otvorenju družili brojni politički "selebovi", pa čak u srdačnom ozračju i premijer Milanović i Radimir Čačić, nedugo nakon toga posjetili su svjetski bogataši.
Kvalitetan vez s neprocjenjivim pogledom na trogirsku forticu Kamerlengo za boravište svoga plovila izabralo je (za našeg smo se posjeta uvjerili) - nekoliko vlasnika superluksuznih pedesetmetarskih jahti.
- Imena naših klijenata diskrecijska su stvar, no ovoga već znate pa se nema potrebe kriti - pokazuje nam simpatični voditelj mornara u marini Neno Jurić na jahtu u vlasništvu magnata Filipa Zeptera naziva "Joy Me".
- S ovako velikim brodovima uvijek je problem električna struja. Za njihovo napajanje potrebno je barem 125 i 250 ampera - stručno primjećuje Jurić.
Do marine kapaciteta 133 veza, koju popunjava zasad oko pedeset plovila na dan, dolazi se preko socrealističnog ambijenta trogirskoga škvera koji neće biti ugašen.
Napominje to direktor Mario Geić, s kojim smo također razgovarali kad se u pratnji dviju revnih PR djelatnica oboružanih prospektima spustio k nama na vrelinu tehnobetona uljepšanog zanimljivim hortikulturnim intervencijama koje, kao i projekt cijele nove marine, potpisuje projektantski studio "Coin" iz Pule.
Dakako, najljepši ukras svakoj marini su brodovi; nekoliko pravih ljepotica maksimalnog promjera koji za sada može biti zbrinut u marini, pedesetak metara dugih s gazom od barem četiri metra.
- Kako smo tek bili otvorili, davali smo skoro cijeli tjedan gratis vez. Naši su klijenti dobro situirane osobe, ali ipak mukte svakoga veseli, ako ništa drugo, onda kao izraz dobrodošlice.
Osmijesi su im listom bili od uha do uha - prisjeća se "prvi mornar" u marini. Ipak je ušteda, napomenimo, u visini od 180 eura u sezoni za vez broda od 18 metara, kakvih uz one dvanaestmetarske ima najviše.
Posjedovanje "trajekta" od pedeset metara puno je skuplji "sport" - za godišnji vez, primjerice, Zepterove jahte treba platiti između 40 i 50 tisuća eura.
- Ovo je tek prva faza restrukturiranja marine, koja će u drugoj fazi - tome ćemo pristupiti na jesen - imati oko 250 vezova ukupno, s još više vezova za pedesetmetarske jahte.
A u trećoj fazi imat ćemo s južne strane Čiova vezove i za superjahte od sto metara - najavljuje ponosni direktor Geić, čovjek s tridesetogodišnjim iskustvom u sektoru, uz napomenu da je već ovim zahvatom ostvarena najveća investicija na Jadranu, teška čak 77 milijuna kuna. Kad se ostvare svi razvojni planovi, cifra će se popeti na 50 milijuna eura, ističe naš sugovornik.

- Što je s brodogradnjom? - inzistiramo mi.
- Ona je neupitna, potrebna je i dio tradicije! Uložit ćemo i u izgradnju nove antikorozivne sale, kako prašina ne bi onečišćavala luksuzne jahte - sažima Geić.
Uskoro će u novoj, već sad lijepoj marini niknuti i drugi sadržaji: prodavaonica, suvenirnica, frizerski salon, snack-bar... Zaposleno je trenutno osamnaest ljudi (od toga deset mornara), ali to nije sve: bit će posla i za "autsorsane" čistačice, a tu su i taksisti, budući zaposlenici u lokalima...
Geić, direktor Servisnog centra Trogir u sklopu kojega posluje marina, inače u vlasništvu "Brodotrogira" d.d., za kojega koncesiju na 32 godine ima poduzetnik Danko Končar (tražit će se produljenje na 60 godina), ponosno ističe još jedan detalj:
- Planiramo otvoriti i pumpu na zapadnoj strani marine, koja će po kapacitetu biti najjača na cijelom Jadranu: tisuću litara u minuti! - najavljuje Geić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr