• hr
  • en
  • de
  • it

Marina Rovinj prva će dobiti kategoriju pet sidara

Objektivne studije gospodarske opravdanosti su pokazale da mi do kraja koncesijskog razdoblja 2030. pa i prije potpuno opravdano investiramo. Ekonomska računica je pokazala da je ovo izuzetno isplativ projekt. Sadržaj koji ćemo ovdje ponuditi ići će tome u prilog, kaže direktor ACI marine Rovinj Boris Rivić

Nautička sezona je za nama, marine su utihnule, ali pred ACI-jem su veliki poslovi i poslovni potezi. Jedna od referentnih točaka, svakako je izgradnja nove marine u Rovinju, odnosno kompletna rekonstrukcija postojeće marine uključujući kopneni i morski dio infrastrukture jer ono što se planira ne može se nazvati rekonstrukcijom. U marini izgrađenoj davne 1984. sve će se mijenjati i na moru i na kopnu. Ostaju isti samo koncesijom određeni gabariti, ali sve ostalo ne. I neće se izmijeniti samo izgled, već će se suštinski promijeniti pristup nautičkom turizmu, ponudi i zaposlenima. Sve će dobiti notu ekskluzivnosti, što s obzirom na zavidan turistički uzlet Rovinja posljednjih desetak godina, taj grad to »zahtijeva« i zaslužuje.

Domaćin nam je direktor ACI marine Rovinj Boris Rivić, koji i svojim godinama sugerira promjene.
- Ovdje ćemo težiti najvećim kriterijima nautičkog poslovanja. Želimo privući ljude najveće platežne moći i ponuditi uslugu koja odgovara tom rangu. Nautičari će ovdje imati zaista sve što im treba i zbog čega će željeti boraviti u našoj marini. Današnja organizacija marine, njen izgled i ponuda ne odgovaraju zahtjevima modernog nautičara, a ni potencijalu Rovinja, objašnjava Rivić.

Ideja ACI-jeve marine Rovinj u novom ruhu i je spoj više okolnosti. Ta je marina pionir ACI-ja u tom poslu. Izgrađena je prije više od 30 godina i traži restart. Okolnosti na tržištu su promijenjene i našim morem plove sve veći brodovi pretežito u čarteru, jer kao što kaže Rivić »nekad je bila logika imati, a danas koristiti«. Za veće brodove treba osigurati i vezove, a u zadanom prostoru to je moguće samo preraspodjelom vezova. Dodatni poticaj je sam Rovinj, koji nudi smještaj u vrhunskim prostorima i atraktivnu zabavu na koju dolaze i sve zahtjevniji gosti. Još jedna okolnost je vezana uz rovinjsku marinu. Neposredno u njenom zaleđu je Maistrin Hotel »Park«, koji će vlasnik potpuno srušiti i izgraditi vrhunski hotel. Tako će se na jednom mjestu naći dva ekskluzivna turustička zadržaja ACI-jeva marina i hotel Maistre. Uz marinu s pet sidara, a to je ono što žele dobiti u ACI-ju odgovara i hotel s pet zvjezdica.

- Marina je dala svoje i Rovinj kao vrlo atraktivna destinacija na Jadranu zaslužuje takvu marinu, kaže Rivić. Tim više što će marina ostati otvorena prema gradu i njihovim gostima.
Rovinja i tamošnjeg akvatorija dobro se sjećaju i jedriličari. Čuveni ACI Match Race je upravo tamo učinio svoje prve milje. Tri desetljeća kasnije ACI će to slavno vrijeme nadograditi luksuznom marinom i ponudom za zahtjevnu klijentelu.
- ACI u Rovinju kreće s rekonstrukcijom lukobrana od korijena lukobrana, objašnjava Rivić. Planira se produbljenje akvatorija do dubine od 4,5 metra. Lukobran se širi za metar i pol tako da će biti širok šest metara, pa će se moći organizirati dvotračni prolaz. Izgradit ćemo obalni zid cijelom dužinom marine i lukobrana. Vanjski dio školjere ostaje, ali ćemo ga presložiti. Kapacitet marine sada je 400 vezova. Od toga ih je 320 godišnjih, a ostalo je namijenjeno plovilima u tranzitu. Novim idejnim rješenjem je zamišljeno da marina u prvoj fazi ide na 196 vezova sa sadašnjih 11 metara prosječne dužine plovila na 16. U drugoj fazi, u periodu od tri do pet godina od dana završetka rekonstrukcije planirano je smanjenje broja plovila na 160, ali bi se povećala prosječna duljina plovila na 18,6 metara. Znači, smanjuje se broj plovila, ali se povećava dužina i širina, što potvrđuje ideju o pripremi marine za veće brodove i goste veće plaćevne moći.

Time pratimo trendove u nautičkom turizmu i prilagođavamo se tržištu, naglašava Rivić.
- Planiramo krenuti krajem sezone 2016. i da u idealnim okolnostima marina bude gotova prije početka sezone 2017., kaže Rivić. Kako i hotel Park ide u rekonstrukciju maksimalno ćemo se pokušati uskladiti s njihovim projektom da gosti što manje vremena provedu u recimo to tako »radnim uvjetima«. Ova bi marina treba biti perjanica svih ACI-jevih marina. Objektivne studije gospodarske opravdanosti su pokazale da mi do kraja koncesijskog razdoblja 2030. pa i prije potpuno opravdano investiramo. Ekonomska računica je pokazala da je ovo izuzetno isplativ projekt. Cilj nam je produžiti sezonu i uvelike proširiti ponudu te razinu usluge prema gostima. Sadržaj koji ćemo ovdje ponuditi ići će tome u prilog. Prema upitima, a nautičari znaju što ovdje namjeravamo učiniti, interes za privez je već sada velik. Kako je ovo ACI-ju najprofitabilnija marina po stupnju ekonomičnosti poslovanja, mislim na odnos prihoda i rashoda, mislim da ćemo tu titulu i zadržati i pojačati, zaključio je s puno optimizma direktor Boris Rivić. kraj teksta

Hrvatska ne treba gomilati vezove, već treba ulagati u njihovu kvalitetu
Zanimljivo mišljenje ima direktor Rivić o broju vezova i marina u Hrvatskoj. Javnost uglavnom ima stav kako našem nautičkom turizmu treba što više marina, ali izgleda da bi poslovna logika trebala biti drugačije.
- Pogrešno je gomilati vezove i bez strategije graditi marine, jer moglo bi nam se desiti ono što se desilo Talijanima - slom. Skoro pola njihovih marina je potpuno prazno što uzrokuje drastično smanjenje razine cijene veza i pad kvalitete pružene usluge u nautičkom turizmu, jer trendovi su se promijenili. Učini li Hrvatska isto, prekapacitiranošću ćemo svi zarađivati manje, a ne više. Veća potražnja za vezom javlja se poglavito u dva mjeseca špice sezone dok marina kao kompleksan poslovni sustav mora egzistirati na visokom nivou tijekom cijele godine. Moderna Infrastruktura marina je izrazito skupa, a troškovi cjelogodišnjeg održavanja marine i ljudskih resursa preveliki, a da bi brojali sve više praznih vezova. Hrvatska treba ulagati u povećanje kvalitete postojećih vezova u marinama i ako treba graditi marine, ali točno ondje gdje su zaista nužne, maritimno i komercijalno uz naglasak na maksimalno očuvanje prirodnih resursa. Danas to nije tako i mislim da to nije dobro, jer su trendovi broja plovila na godišnjem vezu i broja plovila u tranzitu duž hrvatske obale u padu.

Do 35 metara
Marina će biti podijeljena na dva bazena. Jedan bazen će biti za stalno vezane brodove, a drugi za one u tranzitu. Lijevi bazen će umjesto sadašnjih tri imati dva pontona uz vanjski valobranski ponton, odnosno produženi segment lukobrana. Marina će na godišnji vez moći primiti plovila i do 35 metara dužine, a u tranzitu i veća. Za takve brodove će biti osigurano 10 - ak vezova.
- Malih brodova je sve manje na godišnjem vezu, ali njih ima puno u tranzitu i mi ne smijemo zatvoriti Rovinj kao turističku destinaciju za tranzit takvih plovila, jer je marina Rovinj izrazito tranzitna marina. Ona je u sustavu ACI-ja druga po broju tranzita, odmah iza Palmižane napominje Rivić.

Helidrom
Na glavi lukobrana će se urediti i helidrom jer i to je jedan od zahtjeva budućih gostiju kao i same destinacije. U u luksuznim marinama svijetu to je normalno.