• hr
  • en
  • de
  • it

Mala Matulića i Condura Croatica uz 1200 brodova uplovile u Atlantski ocean

Hrvatska je počasni gost u francuskoj pokrajini Bretanji na 8. Festivalu mora Tjedan zaljeva Morbihan, na kojem sudjeluju sve europske zemlje s čak 1200 brodova. Uz "Crialeis", brodicu otoka Ile aux Moines, veliku paradu brodova predvodila je mala pašmanska gajeta "Mala Matulića".
- Ovo nije natjecanje, ovo je festival, revija tradicijske brodogradnje i maritimne baštine. Biti ovdje ovih tjedan dana velika je čast svakoj posadi od 11 tradicijskih brodova, koliko ih predstavlja našu zemlju. Francuzi su nas dočekali kao prijatelje i na svakom nam koraku odaju veliku počast što se najbolje moglo vidjeti nakon prve plovidbe do Atlantskog oceana kad su nas kroz cijeli Zaljev Morbihan pozdravljali stanovnici otoka uz koje smo jedrili. A vrhunac je bio kad smo krenuli iz Port Navala prema luci Port Blanc gdje nas je dočekalo oko tisuću Bretonaca. Hrvati sa svojom starom flotom, među kojom je i mala neretvanska trupa, jedrili su po Atlantskom oceanu i Francuzi su to pozdravili ovacijama. Uistinu, ovih tjedan dana u Morbihanu smo prave zvijezde, kazao je Krsto Matulić, vlasnik pašmanske gajete "Mala Matulića", nakon prvog jedrenja od Vanessa do Port Navala na Atlantskom oceanu.
Hrvatsku baštinu predstavlja flota u kojoj su leuti, gajete, trupa i batana, a Zadarska županija, osim s gajetom, sudjeluje i s Condurom Croaticom Sveučilišta u Zadru, s mladom posadom studenata i kapetanom Sebastijanom Govrčinom. Iako u Port Navalu, na ulazu u Atlantski ocean, vrije kao u grotlu, svi naši brodovi uspješno su prošli i zaplovili velikim prostranstvom Atlantika.
Drugog dana festivala jedrilo se do otoka Ille d'Arz gdje su posade dočekali gajdaši te je predstavljen otočni folklor.

Izvor: www.zadarskilist.hr