• hr
  • en
  • de
  • it

Maketa Carpathije Milana Vičevića oživjela slavnu povijest

Točno 102 godine nakon što je njezina posada spasila 706 brodolomaca s Titanica, na Pomorskom fakultetu u Rijeci predstavljena je maketa RMS Carpathije, ručni rad modelara Milana Vičevića. Ovome diplomantu Pomorskog fakulteta, po struci brodostrojaru, trebalo je punih devet mjeseci mukotrpnog istraživanja i minuciozne izrade da zamisao o izradi makete broda koji je ispisao jednu od najsjajnijih stranica u povijesti pomorstva, iz zamisli pretvori u djelo.
- Sve sam izradio sam, od nacrta do dijelova makete, i to na osnovu fotografija dostupnih na internetu, jer izvorni nacrti broda nigdje nisu očuvani, kazao je na predstavljanju Vičević, koji već radi na idućem projektu - maketi Titanica koju će također pokloniti Pomorskom fakultetu. Tamo će postati sastavnim dijelom stalne izložbe o brodu Carpathia, koji je plovio na liniji između Rijeke i New Yorka.
- Nije to bio ni po čemu poseban brod, sve do te noći između 14. i 15. travnja 1912., kada je potonuo Titanic, kazao je na predstavljanju dekan fakulteta Serđo Kos, istaknuvši kako je akcija spašavanja preživjelih s Titanica bila izuzetan pomorski pothvat.
- Carpathia je bila pedesetak milja udaljena od mjesta potonuća Titanica kad je s njega upućen poziv u pomoć. Jedina od šest brodova u okruženju odazvala se pozivu, iako je američki brod Californian bio svega šest-sedam milja udaljen od Titanica. Kapetan Rostrom naredio je da se cijelim putem plovi brzinom iznad nominalne, što je predstavljalo velik rizik, ne samo zbog mogućnosti kvara na pogonskom stroju. Brzinom od šesnaest čvorova Carpathijom je u noći plovio kroz područje ledenih santi, od kojih je jedna potopila Titanic, i to bez radara i drugih suvremenih pomagala s kojima bi se i u današnje vrijeme rijetki odvažili na takav potez, kazao je Kos.

Izvor: www.novilist.hr