• hr
  • en
  • de
  • it

Lučka kapetanija Zadar opremljena najboljim plovilom za spašavanje i traganje na Jadr

Lučka kapetanija Zadar dobila je u srijedu prvi od četiri nova broda za traganje i spašavanje, prijevoz bolesnika i inspekcijski nadzor na moru.

Brod vrijedan 10 milijuna kuna proizveden je u talijanskom brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria, a karakterizira ga to da se može potopiti i vratiti u prvobitan položaj.
Zadarska Lučka kapetanija dobit će još tri takva plovila.
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković na predstavljanju broda je rekao kako je riječ o prvom od desetak takvih, koje Ministarstvo planira nabaviti u sljedeće četiri godine.
"Osim toga, krenut ćemo u nabavu brodova za lučke kapetanije", najavio je Butković.

Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac istaknula je kako je zadarska Lučka uprava u prošloj godini zabilježila najviše akcija traganja i spašavanja na moru, 34 posto od ukupnog broja intervencija i čak 117 posto više u usporedbi s 2015. godinom te 106 prijevoza pacijenata sa zadarskih otoka.

Na predstavljanju broda najavljen je i novi ustroj lučkih uprava.
"Naglasak će biti na osiguravanju službe traganja i spašavanja 365 dana u godini u okviru zlatnog sata, na cijelom području koje je u našoj jurisdikciji. U ovom trenutku dobro pokrivamo unutarnje morske vode i teritorijalno more, a nešto smo slabiji samo u pokrivanju u zoni ZERP-a", kazala je Markovčić Kostelac.

Izvor: www.ezadar.rtl.hr