• hr
  • en
  • de
  • it

Lošinjski hotel Bellevue dobio vrijedno priznanje

Zastava je Bellevueu Jadranka grupacije dodijeljena za očuvanje vodenih površina u dijelu uvale Čikat, čime je Bellevue postao prvi hotel s pet zvjezdica koji je zaslužio Bijelu zastavu

MALI LOŠINJ Hotel Bellevue Jadranka grupacije, prvi lošinjski hotel s pet zvjezdica, dobitnik je Bijele zastave - međunarodnog simbola čistih vodenih površina i njihovoga dna, koja od jučer vijori na jarbolu plaže ispod hotela. Zastava je Bellevueu dodijeljena za očuvanje vodenih površina u dijelu uvale Čikat, čime je Bellevue postao prvi hotel s pet zvjezdica koji je zaslužio ovaj bijelu zastavu.
Bijela zastava ekološki je simbol čistih vodenih površina - mora, rijeka i jezera koji se zauzima za zaštitu, očuvanje i čistoću vodenih površina uz istovremeno stvaranje globalne svijesti o problemu morskog otpada, a inicijativu su pokrenuli Zaklada princa Alberta II i GUWAA. Kriteriji za dodjelu Bijele zastave uključuju uspostavljanje najprihvatljivijih ekoloških metoda čišćenja podmorja, organizaciju resursa za reciklažu i pravilno upravljanje prikupljenim otpadom, dijeljenja iskustva s drugim ekološkim organizacijama, educiranje i osvješćivanje stanovništva te kontinuirano održavanje vodenih površina.
U ime Zaklade princa Alberta II od Monaka, predsjedniku Uprave Jadranke d.d. Sanjinu Šoliću Bijelu zastavu svečano je uručila Helga Piaget, kreatorica međunarodnog okolišnog, edukativnog i umjetničkog projekta Passion Sea koji njeguje ljubav i strast prema moru te naš ronilac Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik GUWAA-e (Global Under Water Awareness Association) i Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera.
Svečanost dodjele svojom nazočnošću poduprlo je i visoko izaslanstvo Zaklade princa Alberta II od Monaka predvođeno Mauriziom Codurrijem, izaslanikom Zaklade Princa Alberta II od Monaka, te Claudia Albuquerque, poznata umjetnica i dugogodišnja fotografkinja monegaške kraljevske obitelji i brojnih slavnih osoba, kao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja Anto Nedić te direktorica Turističke zajednice Đurđica Šimičić.
- Dijeljenje ideje o nužnosti čišćenja morskog okoliša, vitalne za naš opstanak na ovom planetu, bio je ključan za moje pridruživanje projektu Bijele zastave. Stoga sa zadovoljstvom sudjelujem u ovom projektu koji je jedini u svijetu simbol čistoga mora, rijeka, oceana i koji se ne može kupiti, već mora biti zaslužen, rekla je Helga Piaget prilikom uručivanja Bijele zastave hotelu Bellevue.
Predsjednik Uprave Jadranke d.d. Sanjin Šolić naglasio je kako je hotel Bellevue dobivanjem Bijele zastave potvrdio sva obilježja i vrijednosti koje Jadranka d.d., njeni zaposlenici i oni koji doprinose razvoju Lošinja njeguju i za koje se bez prestanka zalažu.
- To potvrđuju stalne akcije čišćenja obale, plaža i podmorja ispred svih naših objekata. Pokazujemo da je ekološki prihvatljivo ponašanje nezaobilazni dio naše poslovne filozofije te da je naša odgovornost prema moru i obali na najvišoj razini, rekao je predsjednik Uprave Jadranke d.d. Sanjin Šolić.
Podsjetio je kako Jadranka kontinuirano brine o čistoći plaža i lošinjskoga mora ispred svih svojih objekata, uz suradnju lokalne zajednice i Sportskog ribolovnog društva Udica.
- Time jača doprinos Jadranke d.d. konceptu zdravstvenog turizma kao jedne od posebnosti Lošinja, otoka vitalnosti i priznatog klimatskog lječilišta s 2.600 sunčanih sati godišnje, dodao je Šolić.

Izvor: http://www.novilist.hr/