• hr
  • en
  • de
  • it

Loše vrijeme skratilo muke Kontidesu i donijelo mu svjetsku titulu u Splitu

Svjetski jedriličarski prvak u klasi Laser Standard je Cipranin Pavlos Kontides, a na pobjedničkom postolju još su se našla dva Australca - srebrni Tom Burton te brončani Matthew Wearn.
Taj je poredak znan još od ponedjeljka, kada su održana posljednja tri plova. Naime, iako je u utorak je bio plan da se održe još dvije regate no prvo je nevera omela izlazak jedriličara, a kada su se oblaci donekle razišli, vjetar je bio preslab, pa su vrijedni organizatori tek mogli označiti kraj prvenstva jer potrebnih deset plovova bilo je odrađeno.
Naravno, svi su pogledom pratili što se događa na nebu iznad Splita, ali kada se zna da je ciparski jedriličar od deset plovova u čak pet pobijedio, a tim je rezultatima dodao po jedno drugo, treće i peto mjesto, svi se slažu da je pobjedu odnio posve zasluženo. Istina, jedan je plov završio kao 26., dok je u jednom zbog puknuća jedra diskvalificiran, ali ta su se dva rezultata ionako brisala.
'U Splitu sam od 2006. godine, tako da se ovdje osjećam kao kod kuće, dok trenera Jozu Jakelića doživljavam kao drugog oca, jer s njime treniram od svoje 16. godine. Što se prvenstva tiče, bilo je ovdje puno kandidatata za najviša mjesta, ali kako su i oni htjeli pobjedu, tako sam je želio i ja. Međutim, ovo su moje 'domaće' vode. Što se samih utrka tiče, u prvih pet imao sam četiri pobjede, pa mi je i to donijelo dodatno samopouzdanje. Potom mi se dogodila nezgoda s jedrom, ali taj se rezultat brisao, a u ponedjeljak sam ponovno povezao tri odlične utrke. I nemam što drugo reći, nego da sam presretan', rekao je uz nekoliko riječi i na hrvatskom jeziku Pavlos Kontides. Inače, ovo mu je najveći rezultat u karijeri, jer 2013. godine osvojio je svjetsko srebro iza legendarnog Brazilca Roberta Scheidta.
Na drugom mjestu, odnosno sa srebnom medaljom, u Splitu je okončao Australac Tom Burton, koji je u Split stigao kao olimpijski pobjednik ali i jedan od kandidata za najviši plasman. Naravno, srebro ga nije razočaralo.
'Da mi je netko uoči prvenstva ponudio drugo mjesto, odmah bih ga prihvatio. Naravno, kao i svi želio sam pobjediti, ali cijeli je tjedan vrijeme odnosno vjetar bili prvrtljivi, a to onda utječe i na prezentacije. Također, moram priznati da mi je žao što je Tonči 
Stipanović imao slabiji nastup, no očito su mnoge stvari utjecale na njega. Znam da je postao otac nedavno, ali i da je živio pod pritiskom domaćeg terena', rekao je Tom Burton, koji je priznao kako za njega sezona ne prestaje. Jer vraća se u australsko ljeto, a to znači da će i sljedeće mjesece intezivno provoditi na moru.
Baš kao i trećeplasirani, njegov sunardonjak, Matthew Wearn.
'Vrlo sam sretan jer mislim da je ovdje bilo jako puno odličnih jedriličara, a koji su se također vidjeli na pobjedničkom postolju. Ovo mi je najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima i zato će mi Split ostati u posebnom sjećanju. I ne samo zbog jedrenja, već sam vidio koliko je grad lijep, da ima prekrasno vrijeme i vrlo vjerojatno ću se nakon sezone doći odomoriti koji dan', poručio je Wearn, koji je ovom izjavom potvrdio i odluku članova JK Mornar da Splitu priušte ovako veliko jedriličarsko natjecanje.

Istina, možda smo više očekivali od hrvatskih jedriličara, no Stipanović je uoči desetog plova odustao zbog bolesti, dok je Filip Jurišić, nedavni pobjednik na Grand-Prixu JK Mornara, završio kao 18.
'Na kraju mogu reći da sam čak i zadovoljan. Ipak je to svjetsko prvenstvo, bio sam u konkurenciji s najboljim jedriličarima svijeta. Dobar dio kvalifikacija bio sam u vrhu, među vodećima, ostalo je nekoliko neiskorištenih prilika, ali očekivao sam da ću biti ipak bolje plasiran. Posljednje tri etape sam podbacio. Taktizirao sam s kilažom, možda sam bio prelagan za neke etape, kada je vjetar bio jak. Naime, vjetar nas je iznenadio, iako je ovo naš akvatorij, kojeg jako dobro poznajemo', zaključio je Filip Jurišić.

Svečanom dodjelom medalja koje će se u večernjim satima održati na Zapadnoj obali, pokraj 'Ruže vjetrova' i službeno će biti spuštena zastava na ovo svjetsko prvenstvo, kojem su se ljudi iz JK Mornara maksimalno posvetili. No, Split će i dalje ostati u znaku ovog sporta, jer već u petak počinje svjetsko prvenstvo veterana na kojem će se natjecati 350 jedriličara.

Izvor: www.tportal.hr