• hr
  • en
  • de
  • it

London čeka CRO flotu!

Veliki su dani za hrvatsko jedrenje iza nas, a vjerujemo kako nas još bolji čekaju. Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) europski su prvaci u klasi 470, Tonči Stipanović (Mornar) u Laseru, dok su viceprvaci Starog kontinenta labudaši Ivan Kljaković Gašpić u Finnu i Tina Mihelić u Laser Radialu.

Ne silazi, stoga, s razlogom osmijeh s lica Marijana Hanžekovića, novog predsjednika Hrvatskog jedriličarskog saveza. Tek što je sjeo u predsjedničku fotelju, zasut je nizom odličja iz Helsinkija.
- Izuzetno sam sretan što imamo generaciju kakve nikad u povijesti jedrenja na ovim prostorima nije bilo. Tonči Stipanović te Šime i Igor, njih moramo spomenuti uz vaše labudaše Tinu i Ivana. Strašno su puno dali i da ništa više ne osvoje u karijeri, zlatnim su slovima ušli u povijest hrvatskog jedrenja. No, ovo je tek početak i svi se spremaju za vrhunac karijere u Londonu - kazao je na konferenciji za novinare u prostorijama Labuda Hanžeković.

Dobrim je dijelom razočaran tretmanom jedriličara u većem dijelu medija.
- Oni su zvijezde, ali nedovoljno poznate. Jedrenje je među top sportovima u Hrvatskoj, no malo ga je u medijima. No, naš sport se vraća i na televiziju i u druge medije. Vraća se jer smo u Savezu opet za odnose s javnošću zaposlili Zrinku Grancarić i jer smo sami organizirali snimanje većih inozemnih regata, a kompletan materijal pripremljen dajemo HTV-u. Promoviramo jedrenje na pravi način, vraćanjem u javnost ćemo moći privući bitne sponzore.

Talent i rezultati naših jedriličara su nesporni, no logistikom i dalje znatno zaostajemo za vodećim svjetskim silama. Što će Savez napraviti da osigura maksimalne uvjete svojim sportašima za pripreme za Olimpijske igre?
- Prije mjesec dana sam regulirao odnose jedriličara i Saveza po pitanju sponzorstva. Savez je potpisao ugovor s tvrtkom RC 44 i krajem rujna i početka listopada u Rovinju će se odvijati regata u dvobojskom jedrenju na RC44 jedrilicama s velikim Russellom Couttsom i ostalim velikim imenima iz America's Cupa i Luis Vuitton kupa. U toj organizaciji Savez će ostvariti prihod koji savide za naše olimpijsko jedrenje, za akciju odlaska na Svjetsko prvenstvo u Perth u prosincu ove godine.

Svjetsko prvenstvo je iznimno važno jer će se na njemu jedriličarska elita boriti za 75 posto olimpijskih normi.
- Teško je sada usred ljeta pronaći sponzore, sponzorstvo se sad rješava možda za iduću godinu. Ali ‘match raceom' ćemo privući nove sponzore i zatvoriti Perth. U ponedjeljak ćemo s predsjednikom Adris Grupe potpisati sponzorski ugovor, oni će biti generalni sponzor, bit će tom prilikom prisutni i naši olimpijci.

Turistička promocija kroz jedrenje
Vratio se, potom, Hanžeković opet na medije:
- Nije pravedno da ovako značajni svjetski rezultati budu ovako mlako popraćeni. Ja ovdje sjedim među zvijezdama. Mi intenzivno radimo, neki se rezultati vide, uskoro će se vidjeti još i više. Nadam se da će u budućnosti televizije plaćati što nas snimaju, sada mi plaćamo njima. Ali, ako se ne vidimo u javnosti, onda je teško napredovati. I nije mi jasno zašto nije prirodno da se turizam promovira kroz jedrenje? To bi trebao biti jedan od idućih koraka uz slogan ‘jedrimo u Hrvatskoj'.

Kako konkretno jedrenjem osnažiti turizam?
- Čarteri su jedna stvar, no jedrenje se može na puno bolji način inkorporirati u turizam. Klubovi bi s trenerima mogli djelovati organiziranije, bolje organizirati škole jedrenja, imamo ih tek dvije-tri s vrlo upitnim kadrom. Ima puno prostora, škole na Jadranu u obrazovnom programu nemaju jedrenje, a u alpskim zemljama normalni je dio skijanje. Nadležna ministarstva bi trebala bitno participirati u razvoju jedrenja uz turizam i obrnuto. Slažu se načelno s tim, ali pomaka nema - zaključio je Hanžeković.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr