• hr
  • en
  • de
  • it

Lijepa naša bit će povezana sa 150 destinacija

Zrakoplovna tvrtka Emirates u četvrtak je objavila kako od 1. lipnja ove godine uvodi dnevne letove između Zagreba i Dubaija zrakoplovom boeing 737-300. Ovu je vijest na svojim stranicama na Facebooku prenijela i Zračna luka Zagreb.
Predviđeno vrijeme polaska iz Dubaija je u 8.15, a dolazak u Zagreb je u 12.20 sati. Povratni let polijeće iz Zagreba u 15.35, a u Dubai slijeće u 23.05 po lokalnom vremenu, stoji u ovom priopćenju. Zrakoplov boeing 737-300 ima 364 putnička mjesta, a rezervacije su već puštene u prodaju. Najniža cijena povratne karte iznosi 349 eura.
Ova je vijest značajna za Zračnu luku Zagreb zbog niza razloga, prvi su komentari zrakoplovnih stručnjaka o ovoj temi. Prije svega, dokaz je to da bi se s novom zračnom lukom mogao napraviti dobar posao, a Zagreb bi, zahvaljujući novoj infrastrukturi, mogao preuzeti značajniju ulogu u regiji kad je zračni promet u pitanju.

Emirates je najveći svjetski zrakoplovni prijevoznik, pa je njegov dolazak na određeni način jamstvo kvalitete, što opet znači da bi ih mogli slijediti i drugi prijevoznici. Interes Emiratesa u ovoj je priči dvostruk: prije svega, riječ je o porastu potražnje za putovanjima na hrvatsku obalu iz udaljenijih krajeva svijeta, prije svega s Dalekog istoka i iz Australije.
Prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 250.000 gostiju iz Kine, 320.000 iz Južne Koreje, 220.000 iz Japana, 50.000 iz Novog Zelanda, 175.000 iz Australije, te oko 60.000 iz ostalih dijelova Azije, uz procjene daljnjeg porasta broja dolazaka.
Osim toga, napominju analitičari, u Australiji i Novom Zelandu živi značajna hrvatska manjina. Direktna linija iz Dubaija za Zagreb Emiratesu znači jeftiniji prijevoz, za putnike to znači jeftinije karte i jednostavnije putovanje, a sve skupa znači više putnika.

Za Hrvatsku sve to znači veći broj gostiju, no vrijedi i obratno, računaju u ovoj kompaniji jer je Emirates jedini koji će nuditi direktni let za Zagreb, povezujući preko Dubaija Zagreb sa 150 destinacija u svijetu.
- Emirates je prisutan u Hrvatskoj od 2003. pa je početak pune usluge prirodni nastavak tog procesa. Emirates sa zadovoljstvom dodaje takvu živopisnu lokaciju našoj globalnoj mreži - kazao je potpredsjednik Emiratesa u Europi Thierry Antinori, dodajući kako je toj kompaniji cilj povećati broj putnika s Bliskog istoka i Azije, gdje Emirates operira u 45 destinacija.
Novi letovi ići će naruku i putnicima iz Slovenije, Mađarske i Austrije, napomenuo je direktor Emiratesa, jer sada iz Zagreba preko Dubaija mogu u znatno kraćem vremenu doći do gradova poput Šangaja, Pekinga, Bangkoka, Sydneya ili Melbournea, odnosno do destinacija poput Maldiva, Sejšela i Šri Lanke.
Emirates je kompanija smještena u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U vlasništvu je države, a tjedno obavi oko 3600 letova u 84 zemlje i 154 grada diljem svijeta. U floti imaju francuske zrakoplove airbus i američki boeing. Emirates je tvrtka koja u floti ima najviše zrakoplova airbus A 380, njih 83, a 60 su ih još naručili. To je najveći putnički zrakoplov na svijetu, koji ima dva kata na koja se može smjestiti i do 850 ljudi, a cijena mu je 440 milijuna dolara. Samo po tome se može vidjeti da je Emirates jedna od najbogatijih i najstabilnijih zračnih kompanija na svijetu, koja iz godine u godinu bilježi najveći rast među aviokompanijama u svijetu.
Zarada im se mjeri u milijardama dolara, a većinu njihove posade, dakle kabinskog i letačkog osoblja, čine stranci, među njima i brojni hrvatski građani. Inače, golemi airbus A 380 mogao bi sletjeti i na novi zagrebački aerodrom koji gradi francuski konzorcij ZAIC. Naime, taj avion zbog svoje veličine i težine nije pogodan za većinu zračnih luka. Aerodrom "Franjo Tuđman" trebao bi biti gotov u prvoj polovini ove godine, a puni kapacitet luke bit će čak osam milijuna putnika. Spomenimo i to da matična tvrtka Emirates group zapošljava više od 50.000 ljudi, od kojih je 11.000 stjuardesa i stjuarda, te oko 2500 pilota i kopilota.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr