• hr
  • en
  • de
  • it

Libanonci kupili ‘Marula’, a ‘Svetoga Duju’ - Pevec

Kompanija RJA Group registrirana na Maršalovim otocima, koja je u vlasništvu libanonskih poduzetnika, u utorak je na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu kupila brod "Marul" iz flote "Splitske plovidbe" za 1,39 milijuna kuna.
Brod "Sveti Duje", također u vlasništvu posrnule domaće kompanije, za početnu cijenu od 1,32 milijuna kuna kupila je tvrtka "Melior Peroj", iza koje stoji Jurica Pevec, direktor i većinski dioničar splitskog brodara. Libanonski brodar posredstvom matične tvrtke RJA Group iz grčkog Pireja upravlja s dva vremešna broda, izgrađena 1972. i 1980. godine, a jedan od njih namijenjen je prijevozu žive stoke, pa bi i "Marul" možda mogla čekati takva sudbina.

Lučka uprava čeka ‘ležarinu'
- Budući da smo za "Marula" imali dva ponuditelja i da je postignuta cijena oko 250 tisuća kuna veća od početne, za pretpostaviti je da će potraživanja pomoraca koja iznose 630 tisuća kuna, kao i kamate, biti naplaćeni u cijelosti. Prije toga će Lučka uprava Split naplatiti ležarine za brod i sve to će pokriti ponuđeni iznos.
Na žalost, kupac "Marula" procijenio je da mu je iznos za "Svetog Duju" neodgovarajući i tu nije vidio svoju ekonomsku računicu pa je "Melior Peroj" bio jedina zainteresirana tvrtka i ponudila je minimalnu cijenu, a to je jedna polovina procijenjene vrijednosti broda.
S tim iznosom neće u potpunosti biti pokriveno 970 tisuća kuna koliko potražuje 29 članova posade i pripadajuće kamate, jer treba računati da se prethodno trebaju naplatiti brodske ležarine. Zbog toga će biti uspjeh ako uspijemo naplatiti cijelu glavnicu pomoračkih potraživanja - kazao je odvjetnik Damir Gruić kojega je angažirao Sindikat pomoraca Hrvatske.
- Neki od nas potražuju plaće za nekoliko mjeseci, a neki za cijelu godinu. Nas četvorica čuvamo "Svetog Duju" od kada je u svibnju zaustavljen u Vranjicu. Meni nije toliko loše jer sam iz Splita, no moj kolega je s Paga i njemu sigurno nije bilo lako. Koliko sam čuo, "Sveti Duje" će uskoro u škver na remont - rekao nam je jedan od četvorice pomoraca koji su pratili prodajno ročište. U kojem će se iznosi članovi posada "Splitske" točno naplatiti, znat će se na ročištima za diobu novca koja će uslijediti nakon što kupci uplate ponuđene iznose.

Licitirao kunu po kunu
"Pevec" je s libanonskim poduzetnikom na ročištu zatražio stanku da bi se ispred sudnice pokušali dogovoriti o kupnji broda, ali se nisu usuglasili pa je licitiranje nastavljeno. Kalkulirali su i došaptavali se sa svojim odvjetnicima. Inozemna kompanija je više od 20 puta dizala cijenu za 10.000 kuna ili 5000, a zagrebački broker bi joj odgovorio podignuvši ponudu za - jednu kunu. Kada je iznos došao na 1,39 milijuna kuna, "Pevec" je odustao.
Vlasnik "Splitske" krajem kolovoza bio je jedini zainteresirani kupac za "Marula" i "Svetog Duju" te je za njih ponudio početne cijene. Kupoprodajne iznose nije uplatio jer mu je sud tada naložio da plati i PDV što bi ukupno iznosilo 3,07 milijuna kuna. Prema naknadnom očitovanju Porezne uprave i mišljenju vještaka koje je zatražio sud, kupci su ipak oslobođeni plaćanja PDV-a. Zbog toga su dražbe ponovljene, no "Pevec" ovoga puta nije uspio kupiti "Marula".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr