• hr
  • en
  • de
  • it

Lađari u utrci za Kup Slobodne Dalmacije

U Opuzenu se u utorak voze brzinske utrke za startne pozicije 18. maratona lađa. Riječ je o prednatjecanju u kojem svaka ekipa nastoji izboriti što bolju startnu poziciju, a brzinske utrke tradicionalno se voze za Kup Slobodne Dalmacije.
Na brzinskim utrkama u 16.30 prve nastupaju ženske ekipe. Ove godine prijavljeno je 40 lađarskih ekipa uz mogućnost sudjelovanja još dviju, ako se uspiju dogovoriti međusobno - rekao je Dalibor Obradović, predsjednik Udruge lađara Neretve, na tiskovnoj konferenciji. 
Maraton lađa postao je već odavno internacionalno natjecanje jer na njemu sudjeluju lađarske ekipe iz Latvije, moliški Hrvati te lađari iz Sombora, koji će uz bok Neretvanima voziti lađe na stazi dugoj 22,5 kilometara od Metkovića do Ploča.
- Novost je da se ove godine za praćenje maratona vratio putnički vlak s tri vagona, što je Udruga lađara dogovorila s HŽ-putničkim prijevozom. Svi zainteresirani za praćenje maratona iz vlaka po karte mogu doći u Udrugu lađara, a povratak iz Ploča je u 22 sata - kaže Obradović. 
Maraton će pratiti i četiri prateća broda, od kojih je "Sea Star" zapovjedni.
Iz Udruge upozoravaju vlasnike brodica i skutera, koji su do sada smetali lađarima, da će MUP snimati rutu te će neodgovorni biti novčano kažnjeni.
Čitava dolina Neretve živi za 18. maraton, koji ne može odgoditi ni loše vrijeme jer lađarska himna kaže: "Neka grmi i neka siva, Neretvom se pisma piva. Velika se fešta sada sprema i nema toga osim Boga da pokvari slavlje neretvanskog maratona". 

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/