• hr
  • en
  • de
  • it

Kružnih putovanja u sedam mjeseci manje, putnika više

Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 4,9 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine, ali su ti brodovi u Hrvatskoj boravili 66 dana više te doveli 0,7 posto više putnika, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupno je kružnih putovanja stranih brodova u prvih sedam mjeseci ove godine bilo 406, putnika na njima 548.646, a ukupno su u Hrvatskoj boravili 870 dana.
Promatrano po mjesecima, najviše je kružnih putovanja stranih brodova u Hrvatskoj bilo u srpnju, 121 ili 5,2 posto više nego u lanjskom srpnju, a slijedi lipanj sa 111 putovanja ili 6,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Kružnih putovanja stranih brodova bilo je više nego lani i u siječnju te veljači, u ožujku ih je došlo jednako kao lani, dok je pad od 20 do 30 posto zabilježen u travnju i svibnju. U ta dva mjeseca tim je brodovima došlo i manje putnika nego lani, dok je u svim ostalim mjesecima putnika bilo više.
Prema zastavi broda u sedam mjeseci ove godine u Hrvatsku je najviše brodova, 103, stiglo s Bahama, koje s80 odnosno 54 broda slijede Malta i Italija. Pod zastavom Paname bilo je 49 brodova, 23 iz Francuske, 22 s Bermuda, a 20 iz Portugala.
Od ukupnog broja kružnih putovanja najviše je stranih brodova, 71,7 posto, svoj prvi ulazak evidentiralo u lukama Dubrovačko-neretvanske županije. U Splitsko-dalmatinsku županiju ušlo ih je 13,3 posto, dok je u luke ostale četiri jadranske županije ušlo preostalih 15 posto brodova.

Izvor: www.mmpi.hr