• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzerima u Zadar stiže 10.000 turista

Ovogodišnja sezona kruzing turizma u Zadru nije mogla bolje početi: u samo četiri dana u Gaženicu će pristati četiri velika broda za kružna krstarenja koji u grad dovode više od 9000 turista. Prva dva već su pristala u srijedu i četvrtak. "Celebrity Constelation", koji je stigao iz Kopra, u Gaženicu je uplovio s 2200 putnika, a nakon njega jučer su stigla još dva: "Oceana" i "Rhapsody of the Seas", kojima je doplovilo još 4300 putnika.
Dolazak tolikog broja turista u četvrtak se osjetio na ulicama stare gradske jezgre. Unatoč kiši, Poluotok su već od jutra okupirale turističke grupe s kruzera, a u restoranima nije bilo slobodnog mjesta. Gužva se očekuje i u petak, kada uplovljava i četvrti planirani kruzer za ovaj tjedan, "Aidabella", također s više od 2000 putnika, dok će "Sirena" u subotu dovesti novih 700 turista. Ukratko, početak sezone kakav zadarski kruzing turizam još nije imao.
- Ovo je zaista dobar start za početak svibnja, a još je bolja vijest da za studeni već sada imamo najave dolaska čak sedam kruzera, od kojih "Norwegian Spirit" dovozi 4000 putnika. Uz to, Zadar će postati matična luka za manje brodove poput "Athene" i "Artemisa". Ovo produljenje sezone praktički sve do početka zime vrlo je značajno za zadarski turizam - kazao nam je direktor Lučke uprave Zadar Emil Bilić.
Prema sada potvrđenim dolascima, ove sezone u Zadru očekuju pristajanje 125 kruzera i oko 130 tisuća gostiju, što je rekordan broj i čak 50 tisuća gostiju više nego prošle godine, kad ih je uplovilo stotinjak. Mjesečno će biti između 15 i 17 pristajanja, i to uglavnom u Novoj luci Zadar u Gaženici koja prima sve velike brodove, dok oni manji pristaju u gradu.
Dio razloga za ovako dobru sezonu sigurno leži i u toj činjenici, veli Bilić.
- Ovoliki broj kruzera pokazuje da se nova luka u Gaženici pozicionirala. Tamo smo premjestili i granični prijelaz, a evo baš danas mi je kapetan "Rhapsody of the Seas", kruzera kompanije "Royal Caribbean Cruise Line" koji nam je doveo 2400 putnika, rekao da je luka lijepa i lagana za uplovljavanje - kaže Bilić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr