• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzerima u Dubrovnik došlo čak 825.000 turista

Ukupno 606 "ticanja" i 825 tisuća putnika zabilježeno je tijekom ovogodišnje sezone kruzera u Dubrovniku, što je osjetni porast u odnosu na 2014., kad je zabilježeno 577 "ticanja", s 844.418 putnika, ističe pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Kristijan Pavić te dodaje:
- S uobičajenim vikend-dolascima u Gruž i na sidrište između Lokruma i Orsule, u minuloj su kruzing-sezoni prednjačili brodovi kompanija MSC i "Costa Crociere", dok brodova kompanije "Disney" nije bilo, niti će ih, zbog korekcija mediteranskog programa krstarenja, biti iduće godine. Prema dostupnim najavama, tijekom iduće godine očekujemo "samo" 563 "ticanja" plovećih hotela, s oko 820 tisuća putnika. Na spomenuto je preslagivanje mediteranskoga tržišta osjetno utjecala i zabrana uplovljavanja velikih brodova u Veneciju te rast kineskog tržišta, zbog kojeg je uslijedilo značajnije prebacivanje brojnih megakruzera na istočna mora, gdje plove do Filipina, Indonezije i Malezije - veli Pavić.
Venecija je ove godine ukinula dvogodišnju zabranu maksimalne veličine brodova koji uplovljavaju u Lagunu i Canal Grande te će od 2016. godine ponovno uplovljavati i najveći kruzeri. Ipak, zbog promjena na tržištu i načinjenih programa krstarenja dolazak tih brodova ne očekuje se prije sezone 2017. godine. Kako su se promjene uvjetovane limitom veličine kruzera odrazile na tržište, govori i podatak da je lani sa svakim kruzerom prosječno stizalo oko 1800, a ove godine 1440 putnika.
Iako Dubrovnik dijeli sudbinu laganog pada tržišta Mediterana, Lučka uprava Dubrovnik može se pohvaliti "home port" programom, kojim je od 7. svibnja do 22. listopada ove godine zabilježeno 25 "ticanja" s ukupno 55.076 putnika, dok će iduće godine isti program od 5. svibnja do 27. listopada imati 26 "ticanja".Prednjačit će i dalje brodovi MSC-a i "Coste", a najavljena su dva dolaska "Carnival Cruise Linea" te dolazak barem jedne novogradnje.
Sve to govori da će u Gružu i na sidrištu pred starim Portom i tijekom 2016. godine biti vrlo dinamično.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr