• hr
  • en
  • de
  • it

Kruzer "Silver Muse" najveći je brod ovog ljeta ispred Opatije

Cijena dvokrevetne kabine po danu (all inclusive) na ovom luksuznom, oko dvjesto metara dugom kruzeru, iznosi u prosjeku 2.000 dolara. Pozamašna je to svota pomnoži li se sa 7 ili 10 dana. Samo krstarenje od Venecije do Monaca, za dvije osobe, stoji oko 20.000 dolara

OPATIJA Sve neodoljivo podsjeća na prve scene filma Titanic - luksuz, sjaj, blještavilo, svita u lijepim toaletama, srebrni pribor za jelo, kristalni lusteri.
Sve to moglo se jučer vidjeti na oko dvjesto metara dugom kruzeru »Silver Muse«, najvećem brodu koji se ovog ljeta usidrio pred Opatijom, a na kojem je stiglo 596 putnika iz svih krajeva svijeta. Posljednji je to izgrađen brod u vlasništvu gospodina Manfredija Lefebvrea koji je u more porinut i u upotrebu stavljen pred svega 15 mjeseci.
Gospodinu Lefebvreu, čija fotografija krasi možda jedan od najposebnijih salona broda, takozvani observation lounge, luksuzni prostor iz kojeg se može promatrati panorama i koji nudi ugostiteljsku uslugu, a u drugom dijelu kojeg se nalazi mala knjižnica, deveti je brod u floti koja plovi pod kompanijom Selversea Cruises, tvrtke sa sjedištem u MiamijuČarobna unutrašnjost broda, osam restorana, 12 barova, casino, kino-kazalište s 300 sjedećih mjesta, fitness i spa centar, sale za igru i zabavu, soba za kartanje i religiju, trgovine, vanjski bazen, jaccuzzi s panoramskim pogledom na obalu, staza za trčanje, cigar & whiskey bar, Art caffe, japanski, kineski i indijski, francuski restorani, jazz i piano bar - gotovo je teško nabrojati, a kamoli za jednog krstarenja obići i upoznati cijeli taj »ploveći grad« u kojem je ponuđeno apsolutno sve.

Osam restorana
Svježe cvijeće na svakom stolu, orhideje koje krase brodske hodnike, topla, profesionalna ljudska usluga. Na ulazima u restoran postavljeni su aparati za dezinfekciju ruku (hand sanitizer), a prostrane dvokrevetne kabine s kupaonicama, dnevnim boravcima, dva televizora nude sve što putnicima treba.
- Moja supruga i ja spojili smo dva krstarenja, tako ćemo na brodu provesti 18 dana. Već dvadeset godina odlazimo na ovakva krstarenja. Izuzetno sam zadovoljan ponudom i uslugom na ovom brodu. Ovdje dobijemo zaista sve što trebamo i želimo. U kabinama imamo jako puno mjesta, velike ormare tako se žena i ja ne svađamo u koju ladicu ću spremiti robu. Sviđa mi se što imamo na raspolaganju čak osam restorana. Ranije je bilo uobičajeno da na ovakvim kruzerima bude jedan veliki restoran, a sada možemo birati koju kuhinju želimo. Sviđa nam se i što je sve uključeno u cijenu, čak i pića na brodu, jedino što eventualno valja extra platiti je recimo masaža. Moram reći da sam bio i u kratkom posjetu Opatiji. Oduševljen sam parkovima, čistoćom, arhitekturom, a i domicilno stanovništvo je izuzetno prijateljski raspoloženo i gostoljubivo - govori putnik na kruzeru Stephen Moses iz New Orleansa, posebno ističući kako mu se sviđa što ova kompanija puno pažnje polaže na osiguranje što se vidjelo prilikom ulaza na tender koji ih vodi do broda. Posada broda provjerava svaku njihovu ID brodsku iskaznicu u lokalnoj luci. Po povratku s obale na brod posada im na raspolaganje stavlja ručnike za osvježavanje, vodu, i druge napitke.
Saznajemo kako obilazak i reportaže s ovakve kategorije broda nisu često dozvoljene. Ipak, nakon molbe Županijske lučke uprave Opatija - Lovran - Mošćenička Draga upućene kapetanu broda da medijima omoguće kratak posjet, stigla je dozvola za samo jednu novinarsku ekipu, ovog puta »novolistovsku«. Zadatak da novinarsku ekipu provede brodom dobio je simpatičan, razgovorljiv menadžer odjela hrane i pića Ozgur Turnuklu, rodom iz Turske. Objasnio nam je kako je sada u tijeku desetodnevno krstarenje koje vodi od Venecije do Monaka, a u sklopu kojega obilaze i dvije hrvatske luke, onu opatijsku i dubrovačku. Sve to pokazuje i na digitalnoj mapi u observation lounge baru, a pritiskom na touch screen ekran pojašnjava u kojim je lukama trenutno usidreno preostalih osam brodova ove flote.

Najviše putnika iz SAD-a
- Putnici na našem brodu dolaze iz svih krajeva svijeta, međutim recimo da ih je oko 55 posto iz Sjedinjenih Američkih Država, ali ima ih podosta i iz Kanade, Turske, Italije, Australije, Južnoafričke Republike, Nizozemske, Meksika... Multikulturalnost ipak nije samo prisutna u sastavu putnika već i posade koja stiže iz Kine, Tajvana, Namibije, Južne Afrike, Filipina, Njemačke, Francuske, a naravno imamo i Hrvata, te žitelja Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije - govori turski menadžer navodeći kako brod prima 596 putnika, a kako na njemu radi čak 407 članova posade, svaki djelatnik praktički »opslužuje« jednog i pol gosta. To naravno omogućava izvanrednu uslugu, baš onakvu kakvu si ovi gosti mogu i priuštiti. Gospodin Turnuklu također otkriva kako je ovo all inclusive putovanje na kojem je sve uključeno u cijenu, pa tako i 90 posto svih pića, izuzev nekih ekstra skupih vina, viskija...
- Evo, ovo je bar u kojem svake večeri u 19 sati služimo kanape i kavijar s pićima, a ovo je soba u kojoj u ponudi imate cigare i konjake - objašnjava turski menadžer dok nas provodi brodom i upoznaje s nasmijanom posadom iz cijelog svijeta.
Danas je u ponudi jednog restorana bila mediteranska kuhinja, a jedno od ponuđenih jela su i kamenice, šef kuhinje bio je visoki Bosanac, a menadžer nas je odmah ponudio da ostanemo na ručku. Morali smo odbiti jer odlazimo dalje, baš kao i ovaj brod koji je već u popodnevnim satima krenuo za južnu Dalmaciju.
Ovako malo ili bolje reći veliko zadovoljstvo višednevnog krstarenja na luksuznom kruzeru, za nas obične smrtnike još uvijek je nedostižno. Naime, cijena dvokrevetne kabine po danu (all inclusive) iznosi u prosjeku 2.000 dolara. Uzme li se u obzir da se na krstarenju ostaje 7 do deset dana, sve treba dobro pomnožiti. Samo za ovo krstarenje od Venecije do Monaca, za dvije osobe, potrebno je izdvojiti oko 20.000 dolara. Ovako izgledaju moderni kruzeri u 21. stoljeću, i dalje su besprijekorno elegantni, moćni. Sada kada se mašta o krstarenjima više se ne treba prisjećati slika sa početka filma Titanic, već ovog lijepog kruzera »Silver Musea«.

Izvor: www.novilist.hr