• hr
  • en
  • de
  • it

Krka će na vez u Kaštelanskom zaljevu, počinje operacija Orebić

Nizozemska tvrtka Marine Construct International (MCI) u ponedjeljak poslijepodne počela je s pripremnim radovima za odsukavanje broda Orebić sa stjenovite sjeverne strane Marjana.
- S broda Krka na Orebić smo prebacili dio opreme. Slijede ispitivanja, krpanje pukotina na trupu, ispumpavanje morske vode iz broda, montiranje instalacija za upuhivanje komprimiranog zraka... Svakog dana radimo - kazao nam je Neno Mikačić iz MCI-a.
Kompanija je Lučkoj upravi Split jučer poslala zamolbu za privremeno vezište za Krku, koja je odsukana u subotu poslijepodne, i čekaju odgovor. Sada taj brod na 50 metara od marjanske obale drže četiri sidrena bloka.
Prema Mikačićevim riječima, postoji više lokacija u Kaštelanskom zaljevu gdje bi se odsukani brod mogao privezati ili usidriti.
- O tome će se dogovoriti naš operativni centar, Lučka kapetanija i izvođač radova - rekao nam je Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave.
Kako je prije objasnio Erik Holthausen, vlasnik i direktor MCI-a, nasukane brodove su snimili i utvrdili gdje su pukotine na trupu te su sve informacije i dokumentaciju poslali u Nizozemsku, gdje je brodograđevni inženjer napravio pojedinačne programe odsukavanja. Najsloženiji posao bit će izvlačenje "Vranjica" s plaže u Slatinama na Čiovu, zbog čega će dovući hidraulične uređaje za potezanje.
Tri broda koja su do nedavno bila u vlasništvu Splitske plovidbe nasukala su se na sjevernoj strani Marjana i na čiovskoj plaži početkom ožujka tijekom orkanske bure koja ih je otrgnula s vezova ispred tvornice cementa u Kaštel Sućurcu, gdje su čekali da ih se otegli u rezalište i proda u staro željezo.
Tvrtka Marine Construct International dobila je posao odsukavanja, te je od nizozemske osiguravateljske kuće RaetsMarine Insurance preuzela vlasništvo nad brodovima.
Ugovor je vrijedan 1,2 milijuna eura, a nakon odsukavanja, koje će biti dovršeno do kraja rujna, Nizozemci će brodovima naći novog vlasnika koji će ih otegliti u rezalište.
Najvjerojatnije će se priča završiti u turskoj Aliagi, gdje su skončali mnogi jadranski brodovi, a posljednji je bio Jadrolinijin feribot Liburnija.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/