• hr
  • en
  • de
  • it

Krenuo preko Atlantika na dasci na kojoj stoji i vesla

Profesionalni vatrogasac, 38-godišnji Francuz krenuo je jučer sa Zelenortskog otočja preko Atlantika na dasci na kojoj se stoji i vesla. Na put od 4.000 kilometara i dva mjeseca bit će - sam.
Francuz Nicolas Jarossay (38) krenuo je u nedjelju iz Praiae na Zelenortskom Otočju na prelazak Atlantika, bez pratnje veslajući na dasci. To je prvi pokušaj samostalnog prelaska Atlantskog oceana na dasci na kojoj se stoji i vesla. Ovdje sajt projekta.
Taj profesionalni vatrogasac visok 1,90m i težak 90 kg bavi se tom discipilinom osam godina. Krenuo je iz luke Praiae oko 16 sati po srednjoeuropskom vremenu na put dug oko 4000 km do francuskog otoka Martiniquea u Karibima.
Nepotopivo plovilo dugo sedam metara, široko 83 cm ima kabinu za odmor dugu 2,2 m, visoku 45 cm, s jednom komorom u stražnjem dijelu za opremu i hranu. Solarne ploče na vrhu kabine trebaju plovilu osigurati napajanje električnom energijom.
U lanjskom intervjuu Jarossay je objasnio kako ga ovaj projekt košta 110.000 kuna, da je zbog jedne noćne mora odlučio da neće imati pratnju te da će mu putovanje trajati dva mjeseca.

Izvor: www.monitor.hr