• hr
  • en
  • de
  • it

Krčko ljekovito blato

Na zapadnoj strani uvale Klimno na otoku Krku, nalazi se ljekovito blato. Od ranoga proljeća do kasne jeseni plaža Meline nikada nije pusta. Mnogi su zadovoljni učinkom ljekovitog blata na vlastitoj koži, pa se rado ponovo vraćaju.
Plaža Meline posebice je atraktivna obiteljima s djecom. Plitkom plažom može se hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena. Ljeti je temperatura mora iznadprosječna, dok ljekovitog mulja ima u izobilju, kaže direktor Turističke zajednice Dobrinj Boris Latinović i dodaje: "To blato ili peleoid, kako se službeno zove, slijeva se s okolnog brda. Znači iz pravca Dobrinja dolazi veliki potok koji nosi talog. Taloži se, pokriva ga more bez prisutnosti zraka, dolazi do stvaranja blata i ono je bogato jodom, sumporom i mrtvim mikroorganizmima."
O ljekovitosti blata na plaži Meline, koje se posebno koristi za liječenje kostobolje, ne dvoji KrčaninIvan Bogović: "Kažu da je jako zdravo za kožu i svakakve bolesti. Mene je baš uhvatio neki išijas od klime i svega." Vizualna atrakcija mazanja crnim blatom, ljekovitim muljem, ima i dublji značaj. U njegove su se blagodati uvjerili mnogi kojima su nakon korištenja olakšane, pa čak i otklonjene, reumatske bolesti.
Uz sve blagodati prirodnih resursa, na ovoj bi lokaciji trebao niknuti lječilišni centar. "Ono što je raritet da ovakvog blata na području Hrvatske ima na području otoka Paga, Nina, a onda više sve do Igala jednostavno više ne postoji. Bila bi šteta da se to napokon ne iskoristi," ističe načelnik Općine DobrinjNeven Komadina. Plaža Meline bogata je i popratnim sadržajima: dva odbojkaška terena, malonogometno igralište, mogućnost najma ležaljki i pedalina, usluge masaže. Za svakog ponešto, zdravlje za sve.

Izvor: http://radio.hrt.hr/