• hr
  • en
  • de
  • it

Kostov i Cupać žele olimpijsku normu

Mi u pravilu i jesmo uvijek u zlatnoj skupini i nadam se da ćemo za tri dana i dalje razgovarati o normama - kaže Pavle Kostov
U dalekom Buenos Airesu okupila se svjetska flota 49era kako bi odmjerila snage za medalje, ali i donijela odluke o daljnja tri sudionika Olimpijskih igara u Riu 2016. Zasad je poznato 11 sudionika, ili bolje rečeno deset zemalja, koje su olimpijsku normu izborile prošle godine u Santanderu plus Brazil kao domaćin, u Buenosu Airesu će pravo nastupa steći po tri zemlje i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a o preostalih šest mjesta i za muške i za ženske posade odlučivat će se na kontinentalnim kvalifikacijskim regatama, za Europu će to biti Trofej princeze Sofije u Palma de Mallorci, gdje će se jedriti za samo jedno jedino mjesto. Međutim, u slučaju da se primjerice na nekim od kontinentalnih kvalifikacija ne održi natjecanje, što je u ovoj disciplini moguće, jer flota nije rasprostranjena svugdje, opet će u igru ući rezultati iz Buenos Airesa.
Pavle Kostov i Petar Cupać imaju veliko iskustvo, nastupili su dosad dva puta na OI u 49er-u, u Kini 2008. i Londonu 2012. Kvalitetom svakako spadaju među posade kojima je mjesto u Riu iduće godine. E, sad, treba to na regatnom polju, koje će svakako vrvjeti napetošću, i opravdati. Ulozi su veliki za sve posade, nitko nije došao ležereno u Buenos Airesu. Jedni ciljaju medalje, drugi se bore za svoju nacionalnu normu i akreditaciju za Rio, a treći za normu za zemlju.
- Tu smo desetak dana, odradili smo dobre pripreme, prilagodili se klimi i sad je vrijeme za start. Phu! Nije jednostavno, nimalo. Znamo da možemo, ali isto tako znamo da će biti teško. Kvote su za našu klasu jako male, samo tri norme u Argentini. Idemo korak po korak. Najprije dobro odraditi kvalifikacije, koje su nam jako važne, jer je za očekivati da će se za norme jedriti u zlatnoj finalnoj skupini. Dakle, nakon kvalifikacija trebamo biti među 25 najboljih. Mi u pravilu i jesmo uvijek u zlatnoj skupini, i nadam se da ćemo za tri dana i dalje razgovarati o normama - kaže Kostov.
Enia Ninčević izborila je prije tri godine na dramatičnom svjetskom prvenstvu klase 470 nastup na OI 2012. u Londonu, tada s flokisticom Romanom Župan. Danas je u sasvim jednoj drugoj priči. Nova klasa i nova partnerica u brodu, Marina Dujmović. Treniraju oko godinu dana, nemaju velikog regatnog iskustva, međutim flota ženskog 49er-a FX toliko je otvorena da nisu bez šansi da se pokušaju kvalificirati za Rio. Natjecanje je počelo sinoć po hrvatskom vremenu. Kvalifikacije se jedre tri dana, a prvenstvo traje do 21. studenoga.

Izvor: www.zadarskilist.hr