• hr
  • en
  • de
  • it

Kostov i Cupać deseti u Portu

Pavle Kostov i Petar Cupać zauzeli su deseto mjesto na Europskom prvenstvu 49er-a u Portu. Odličan je to rezultat naše posade, dobra najava da bi Kostov i Cupać mogli ostvariti glavni zadatak ove godine, a to je ispuniti olimpijsku normu za Rio 2016. Za normu jedre na Svjetskom prvenstvu krajem godine u Buenos Airesu.
Konkurencija na EP-u u portu ovoga tjedna bila je gotovo identična onoj koja se očekuje na SP, Kostov i Cupać od prvog dana jedrili su unutar norme, 18 bodova ih dijeli od medalje, što je vrlo malo s obzirom na čak 18 odjedrenih plovova.
- Vrlo smo blizu vrha, samo malo da se poklopi i mogli bismo stajati na postolju. Konkurencija je žestoka, vrlo male su bodovne razlike. Zadovoljni smo kako smo jedrili na EP-u, naravno uvijek ima prostora za napredak, tehnički smo izvrsni, jako brzi, među najbržima na regatnom polju - kazao je Pavle Kostov.
S obzirom da je natjecanje kao i obično otvoreno i za jedriličare s drugih kontinenata, valja istaknuti da su Kostov i Cupać među Europljanima sedmi.
- Već neko vrijeme se raspravlja o tome da se europske medalje dijele posadama s drugih kontinenata, zasad je još uvijek tako, pa su zlato uzeli Novozelanđani, međutim vjerujem da će se to pravilo klase promijeniti. No, nebitno, nama je najvažnije da dobro jedrimo, to nam je pokazalo ovo natjecanje, okrećemo se Buenos Airesu gdje nas čeka borba za norme za Olimpijske igre. Mi imamo debelo taj rezultat, nadamo se da će sve biti u redu i da ćemo po treći put otići na OI, a onda kako se kaže - treća sreća - komentirao je Petar Cupać, jedan od najiskusnijih hrvatskih oliimpijaca u jedrenju, koji ima već tri nastupa, jednom u 470 s Tomislavom Bašićem, i dva puta s Kostovom u 49er-u, Atena 2004., Peking 2008. i London 2012.
Naslov europskih prvaka pripao je Novozelanđanima Peteru Burlingu i Blairu Tuku, srebro su uzeli Njemci Justus Schmidt i Max Boehme, a broncu Britanci John Pink i Stuart Bithell.

Izvor: www.zadarskilist.hr