• hr
  • en
  • de
  • it

Korčula za 70 milijuna kuna dobiva novu luku

Obje korčulanske rive ostaci su Austro-Ugarske i pred Korčulom je veliki zahvat izgradnje nove luke. Nakon zbrajanja rezultata i unatoč gospodarskoj krizi u svijetu, luka Korčula ispunila je zadane ciljeve i planove za 2016. godinu, što dokazuje porast broja svih dolazaka, tj. uplovljavanja u luku Korčula, zadovoljno ocjenjuje prošlogodišnje poslovanje Vedran Leleković, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula. Analizirajući podatke svih uplovljavanja, kroz luku je ukupno prošlo 1.123.085 putnika, što je povećanje u odnosu na 2015. godinu (1.041.293) za sedam posto - ističe ravnatelj Leleković.

- U ovoj godini očekujemo da će ukupni promet putnika kroz luku Korčula prijeći brojku od 1.200.000 putnika, čijom je usporedbom Korčula uz Split druga luka u Hrvatskoj, odmah nakon Dubrovnika. Nažalost, obje korčulanske rive ostaci su Austro-Ugarske i pred Korčulom je veliki zahvat izgradnje nove luke jer spomenute gradske rive, istočna i zapadna, ne mogu primiti u privezivanje brodove duže od stotinu metara. Prema planovima, nova bi se luka mogla početi graditi 2020. godine - napominje Leleković - jer više je nemoguće da se svaki veći kruzer mora sidriti u Pelješkom kanalu, što nije prihvatljivo agenciji, brodovlasniku, pa ni Korčuli, odakle se putnici do grada prevoze brodskim čamcima. Kako piše Slobodna Dalmacija, nova će se luka graditi na lokaciji Polačišta (Žrnovska Banja), pet kilometara udaljena od grada Korčule, čiji je nosilac Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, i bit će financirana iz operativnog programa prometa 2014./2020. godina.
- U lipnju 2015. godine Hrvatske ceste u studiji su analizirale pet varijantnih riješenja nove luke te isto tako pet varijantnih rješenja spojne ceste - napominje Vedran Leleković i dodaje da je nova usvojena varijanta nešto drugačija od prvotne varijante iz 2009. godine.
Luka je optimalizirana u skladu s potrebama i dubinama mora te je, prema procjeni, za izgradnju potrebno oko sedamdeset milijuna kuna, što je znatno manje od prvotne verzije luke, čija je izgradnja procijenjena na dvjesto milijuna kuna.

Izvor: www.poslovni.hr