• hr
  • en
  • de
  • it

Kompanija poznata po tri nasukana broda tone u stečaj

Kad je prije tri godine Vlada odlučila spasiti "Splitsku plovidbu", koja je do tada nagomilala ukupno 35,79 milijuna kuna duga prema državi i brojnim tvrtkama, svoj je potez obrazložila željom da se očuva 80 radnih mjesta u toj kompaniji s dugogodišnjom tradicijom koja je u vlasništvu brokera Jurice Peveca i Josipa Galinca.

I dok su joj ustanove i tvrtke u državnom vlasništvu u pravomoćno okončanom postupku predstečajne nagodbe otpisale 17,31 milijun kuna duga, brodar je spao na samo jednog zaposlenika, a budući da poslodavac nije isplaćivao plaće pomorcima, tvrtka je u sudskim postupcima prisilne naplate ostala bez vrijednih brodova. Istovremeno, Lučkoj upravi Split, kao svojem najvećem vjerovniku, "Splitska plovidba" još nije omogućila da dobije dionice za "oproštenih" 12,88 milijuna kuna duga. Štoviše, posrnula kompanija još nije počela krovnoj lučkoj ustanovi obročno otplaćivati preostalih osam milijuna kuna. I na koncu joj je mjesecima blokiran račun, zbog čega je Fina zatražila stečaj brodarske tvrtke koja je u međuvremenu ostala bez cjelokupne flote. Splitska podružnica državne agencije je u prijedlogu za stečajem navela da je "Splitska plovidba" još 1. rujna prošle godine bila u neprekidnoj blokadi 135 dana i imala neizvršene obveze za plaćanje u ukupnom iznosu od 1,28 milijuna kuna. U to je uračunala kamate i naknade za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima. Trgovački sud je u kolovozu zakazao ročište na kojem će se o tom prijedlogu izjasniti Jurica Pevec kao direktor tvrtke, te predstavnik splitske Fine. Također, Vice Mihanović, v.d. ravnatelja Lučke uprave, u ponedjeljak (jučer) nam je kazao da su još 21. travnja preko državne agencije pokušali naplatiti dospjele tražbine iz pravomoćne predstečajne nagodbe, no da do danas to nisu uspjeli jer je račun kompanije - u blokadi. Naš sugovornik napomenuo je da su, nakon što je 14. ožujka u sudskom registru upisana odluka o povećanju temeljnoga kapitala unosom 60 posto njihovih tražbina, u dva navrata, i to 21. ožujka i 4. srpnja, pozvali Peveca da ispuni obveze iz predstečajnog postupka.

- Prije pet dana dobili smo njegov odgovor da postupak dokapitalizacije u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu još nije dovršen i da se upis dionica očekuje tijekom srpnja, te da zbog poslovne situacije "Splitska plovidba" trenutačno ne može ispunjavati financijske obveze iz predstečajne nagodbe i da ne zna kad će to moći - kazao nam je Mihanović.

Direktor Pevec: Fina je pogriješila
- Fina se poziva na podatke iz rujna prošle godine. No, kada je u ožujku podnijela prijedlog za stečajem, blokada nije postojala - kazao je Jurica Pevec, koji se nije htio izjasniti znači li to da, prema njegovu mišljenju, u kolovozu neće biti otvoren stečaj nad njegovom kompanijom.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr