• hr
  • en
  • de
  • it

Koliko turisti troše u Hrvatskoj, a koliko drugdje?

HRVATSKI turizam ruši rekorde, naslovi su koji se već nekoliko godina objavljuju u domaćim medijima, a Svjetska turistička organizacija (UNWTO) nedavno je objavila izvješće o turističkim trendovima za 2017. po kojima se vidi kako stoji Hrvatska u odnosu na konkurentske zemlje.
Podatke za 2017. prikupili su u kolovozu ove godine i prema njima je Europa lani ostvarila najveći porast i po broju turista, i po zaradi, a po regijama je južni Mediteran, u koji spada i Hrvatska, ostvario daleko najveći rast. U odnosu na godinu prije, taj dio Europe ostvario je 12 posto više turističkih dolazaka i 11 posto veći rast prihoda.
"Do takvog porasta u tom dijelu svijeta došlo je zbog oporavka Turske te kontinuiranog jačanja destinacija koje su ostvarile velike poraste kao što su Španjolska i Italija", stoji u izvješću UNWTO-a.

Ispred nas su Grčka i Turska koje su donedavno tresle krize
Hrvatska je samo uključena u tablicu u kojoj smo iza naših glavnih konkurenata kao što su Italija, Španjolska, Grčka i Turska.
U tablici stoji da je Hrvatsku lani posjetilo 15.593 milijuna turista, a ostvaren je prihod od oko 10,9 milijardi dolara.
U Hrvatskoj turističkoj zajednici objasnili su nam da UNWTO nema točne podatke što se tiče broja turista jer su uzimali podatke od Državnog zavoda za statistiku u koje su uključeni samo turisti u komercijalnom smještaju, te da je Hrvatsku lani posjetilo ukupno 18,5 milijuna turista.
Prema novim podacima, Hrvatska je iza zemalja kao što su Španjolska koju je lani posjetilo 81,7 milijuna turista, Italija koja je imala 58,2 milijuna turista, Turska s 37,6 milijuna turista te Grčka koju je posjetio 27,1 milijun turista.
Što se tiče prihoda od turizma, Španjolska je zaradila 67,9 milijardi dolara, Italija 44,2 milijarde dolara, Turska 22,4 milijarde, a Grčka 16,5 milijardi, dok je Hrvatska od turizma uprihodila 10,9 milijardi dolara, piše UNWTO u svom izvješću.

Ministar Capelli: Dolasci i noćenja nisu mjerilo uspješnosti
Inače, što se tiče ove godine, prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ove godine ostvareno 15,7 milijuna dolazaka (+5 %) i 88,5 milijuna noćenja (+4 %). Od toga su strani turisti ostvarili 14 milijuna dolazaka (+5 %) i 78,2 milijuna noćenja (+4 %), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 8 % te u noćenjima za 6 %.
Ministar turizma Gari Capelli pohvalio se rastom prihoda u turizmu u prvom kvartalu ove godine za 14 posto u odnosu na lani.
"Krajem godine bit će dovršena izrada Turističke satelitske bilance pa ćemo imati stvarne pokazatelje o ekonomskim učincima turizma na gospodarstvo. Nadam se kako ćemo u javnom prostoru prestati brojati dolaske i noćenja koji ne mogu biti mjerilo uspješnosti jer podaci o dolascima ne govore o ostvarenoj vrijednosti koja je s njima dobivena, a ostvarena noćenja ne pružaju podatke o dnevnoj potražnji turista. Naš sustav eVisitor pokazuje pozitivan trend rasta turističkih dolazaka i noćenja i to od početka godine, i izvan ljetnih mjeseci, no, ponavljam, još je važniji rast prihoda od turizma, a znamo da smo u prvom kvartalu ostvarili povećanje od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Sve je to rezultat promišljene turističke politike koja se temelji na integriranom turističkom proizvodu, podizanju kvalitete i ponudi koja je inovativna i u skladu s potražnjom na dinamičnom i nikad izazovnijem turističkom tržištu. Ne želimo masovnost i razvijamo se u skladu s našom strategijom koja je usmjerena na održivost turizma", poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Istra - ponovno najbolja
Tijekom osam mjeseci ove godine najviše je noćenja ostvareno u Istri (24 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 16,6 milijuna noćenja, odnosno 16,2 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru. Slijede Zadarska županija s 12,5 milijuna noćenja i Dubrovačko-neretvanska županija sa 7 milijuna noćenja. U Šibensko-kninskoj županiji je ostvaren 6,1 milijun noćenja, u Ličko-senjskoj 2,9 milijuna noćenja, dok je u Zagrebu ostvareno 1,6 milijuna noćenja. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 774.000 dolazaka (+9 %) i 1,6 milijuna noćenja (+11 %), a gledajući po županijama, najviše je noćenja ostvareno u Karlovačkoj (495.000), Krapinsko-zagorskoj (239.000), Međimurskoj (134.000), Zagrebačkoj županiji (133.000) i Osječko-baranjskoj (126.000).

Top 10 zemalja po zaradi od turizma
Inače, prema podacima UNWTO-a top 10 zemalja u svijetu koje su 2017. godine ostvarile najveći prihod od turizma su na 1. mjestu SAD koji je zaradio 210.7 milijardi dolara, na 2. mjestu je Španjolska sa zaradom od 68 milijardi dolara, Francuska je na 3. mjestu sa zaradom od 60,7 milijarde dolara, na 4. je Tajland koji je lani od turizma uprihodio 57.5 milijardi dolara, 5. mjesto zauzela je Velika Britanija sa zaradom od 51.2 milijarde dolara, na 6. je Italija s 44,2 milijarde, na 7. mjestu je Australija s 41.7 milijardi dolara, na 8. je Njemačka s 39.8 milijardi dolara, dok je Macao (Kina) na 9. mjestu s 35.6 milijardi dolara, dok je 10. mjesto zauzeo Japan koji je lani uprihodio 34.1 milijardu dolara od turizma.

Izvro: www. index.hr