• hr
  • en
  • de
  • it

Kod Visa i Palagruže tri do sada nepoznata brodoloma

Temeljem programa terenskog arheološkog istraživanja podmorja Splitsko-dalmatinske županije financiranog od strane Ministarstva kulture i zahvaljujući organizaciji koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, bogatoj podvodnoj kulturnoj baštini Jadrana pridodana su još tri značajna lokaliteta.
Stručni tim Ministarstva kulture RH - Konzervatorskog odjela u Splitu i Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, tijekom rekognosciranja podmorja Visa i Palagruže pronašao je tri nova, do sada nepoznata brodoloma.
Radi se o ostacima antičkih brodoloma s teretom amfora tipa Korint B iz 4./3. st. pr. Kr. i grčko-italskim amforama iz 2. st. pr. Kr., te o brodolomu na kojemu je osim amfora pronađen i ingot (odljev) olova. Otkriće ingota izuzetno je značajno jer do sada na Jadranu nije pronađen niti jedan antički brodolom s takvom vrstom tereta.
Uz vodstvo i koordinaciju voditelja istraživanja Jurice Bezaka iz HRZ-a i Saše Denegrija iz Konzervatorskog odjela u Splitu, u akciji sudjelovali su Igor Mihajlović iz HRZ-a (ujedno i pronalazač olovnih ingota), Jerko Macura, profesionalni fotograf, te tehnički ronioci: Ante Plančić, Neven Lukas i Baldo Bistrić. Dio akcije odrađen je u suradnji s Pomorskom policijom MUP-a.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr