• hr
  • en
  • de
  • it

Kod Umaga u moru nađena ogromna mina

ISTARSKA POLICIJA danas popodne u prostoru nekadašnje cementare u Umagu uništila je protubrodsku minu koja je izvađena iz umaškog akvatorija.

Zahtjevna akcija uklanjanja protubrodske mine koja potječe iz II. svjetskog rata i teži oko 500 kg, od čega je 300 kg eksploziva, započeta je još jučer, a nastavljena danas ujutro kada je mina izvađena iz mora.
Nakon što su ronioci specijalne policije zajedno s policijskim službenicima protueksplozijskog odjela PU istarske osigurali potrebne sigurnosne uvjete i iz mine uklonili inicijalni mehanizam, mina je transportirana u bivšu umašku cementaru gdje je u kontroliranim uvjetima uništena spaljivanjem.
Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, da ih sami ne uklanjaju, nego da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.
U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom/plutačom, te dojaviti policiji na broj 192. U slučaju podizanja minsko-eksplozivnog sredstva ribarskom mrežom i podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, na vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more (kako se plovilo ne bi prevrnulo ili sredstvo eksplodiralo) te odmah javiti policiji na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Izvor: www.index.hr