• hr
  • en
  • de
  • it

Kod Pašmana ulovljena otrovna riba

hr

Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena blizu Pašmana
Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita poslali su važno upozorenje o otrovnoj vrsti ribe koja je ulovljena u blizini otoka Pašmana. Riječ je o invazivnoj srebrenoprugoj napuhači, napisali su koja sadrži potentan otrov i uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe, a ponekad i smrt.

Naglašavaju kako konzumacija ove ribe može biti fatalna.

'Prije koji dan, kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).
Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt.

Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede.

Ponavljamo - KONZUMACIJA MOŽE BITI FATALNA!

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

Zahvaljujemo Juraju Jurićevu na ovoj dojavi i molimo Vas da nas obavijestite o svakom susretu s ovom ribom zbog važnosti praćenja njene pojavnosti u Jadranu.', napisali su na Facebooku.

Izvor: https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/splitski-institut-za-oceanografiju-ima-vazno-upozorenje-kod-pasmana-ulovljena-otrovna-riba-konzumacija-moze-biti-fatalna-20220209