• hr
  • en
  • de
  • it

Kliman očekuje odličnu turističku sezonu

U Hrvatskoj bi ove godine u turizam trebalo biti uloženo 670 milijuna eura, izjavio je u ponedjeljak ministar turizma Anton Kliman, koji je posjetio kamp Lanternu u Taru gdje Valamar Riviera ulaže 86 milijuna kuna i hotel Amarin koji u Rovinju gradi Maistra.

"Investicije za ovu godinu u turistički sektor planiraju se na razini 670 milijuna eura odnosno oko 35 posto više nego prošle godine", rekao je Kliman. Kaže kako posebno raduju investicije u hotelski sektor, jer je Ministarstvu cilj povećanje udjela hotelskog smještaja i podizanje na najmanje 18 posto u ukupnom udjelu do 2020. godine. Što se kampova tiče, smatra kako je nužno i ključno podizanje kvalitete.
Kamp Lanterna, član udruženja Leading Camping Europe i dobitnik niza nagrada za kvalitetu, prostire se na osamdeset hektara i ima 2855 jedinica, a po riječima predsjednika Uprave Valamar Rivijere Željka Kukurina, ulaganje te tvrtke u Lanternu predstavlja najveće ovogodišnje pojedinačno ulaganje u kamping u Hrvatskoj.
"Konverzija kampova u moderne kamping resorte više kvalitete koji ciljaju na goste bolje platežne moći jedan je od ključnih potencijala rasta i razvoja hrvatskog turizma", kazao je Kukurin dodavši kako će Valamar Riviera ove godine investirati ukupno 262 milijuna kuna u povećanje kvalitete portfelja hotela, apartmana i kampova u destinacijama od Istre i Krka do Dubrovnika, s tim da su ulaganja fokusirana na nove sadržaje, restorane i plaže.
Obiteljski hotel Amarin svojevrsna je greenfield investicija s obzirom da se gradi iz temelja na mjestu nekadašnjeg starog hotela Valdaliso iz 1980. godine koji je srušen krajem prošle godine. U Amarin Maistra ulaže čak 300 milijuna kuna, a predstavljat će novi vrhunski proizvod te tvrtke i Rovinja namijenjen obiteljima s djecom. Novi hotel raspolagat će s 280 smještajnih jedinica u koje će se moći smjestiti 550 gostiju.
"Novi hotel Amarin namijenjen je obiteljima s djecom upravo radi sadržaja koje će nuditi - poput igrališta, igraonica, vanjskih i unutarnjih bazena s oazama, rijekama i vodopadima te mini adrenalinskim parkom", kazao je predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović. Po njegovim riječima, cilj Maistre u iduće dvije godine je uložiti dodatnih 1,6 milijardi kuna kako bi više od 95 posto hotelskih kapaciteta bilo na razini usluge i ponude četiri i pet zvjezdica. Kako je najavio, već ove jeseni trebalo bi početi rušenje hotela Park te bi njegovo uređenje u luksuzni objekt nastavilo niz Maistrinih ulaganja u hotele s četiri i pet zvjezdica.

Ministar turizma Anton Kliman u ponedjeljak je u Taru prilikom posjete kampu Lanterna izjavio da su najave za ovogodišnju sezonu izvrsne te kako Hrvatska može očekivati odličnu turističku sezonu.
"Cilj nam je da 2016. godina s turističkog aspekta bude bolja od prošle, a najave to i potvrđuju. Sa sajma u Münchenu dobili smo jako dobre najave, a slijedi sajam u Berlinu", rekao je Kliman. Kaže da su aktivnosti na tržištima zanimljivima za Hrvatsku pojačane, naročito za predsezonu i posezonu. Hrvatska će se pokušati pozicionirati na tržištima koja naši turistički konkurenti gube, kaže Kliman.
"Svjesni smo složene geopolitičke situacije u našem okruženju i tu ćemo se pokušati pozicionirati kako bismo preduhitrili neke njihove akcije. Moramo jako brzo reagirati i djelovati, a tu će ulogu morati odigrati Hrvatska turistička zajednica. U svakom slučaju, mislim da ćemo znati odgovoriti izazovima i da će ova godina s turističke strane biti bolja od prošle", poručio je Kliman.
Dodao je kako su prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, prioritetne aktivnosti razvoja proizvoda u primorskoj Hrvatskoj povećanje kvalitete smještajne ponude u hotelima i kampovima, ali i privatnom smještaju.
Odgovarajući na pitanje novinara kada se može očekivati raspisivanje natječaja za realizaciju pulskog razvojnog projekta Muzil, s obzirom da su u Državni ured za upravljanje državnom imovinom stigle dvije neobvezujuće ponude stranih investitora, Kliman je potvrdio kako su pristigla dva ozbiljna pisma namjere koja će biti pomno razmotrena.
"Vjerujem da će se u skorije vrijeme osnovati posebna komisija u kojoj će sudjelovati resorno ministarstvo i zauzeti svoj stav. U svakom slučaju, mislim da je važno čim prije krenuti s time", zaključio je Kliman.

Izvor: www.index.hr