• hr
  • en
  • de
  • it

Kitopsina na otoku Molatu

Tri umirovljenika s otoka Molata u četvrtak su, pokraj molatske hridi Rižnjak, ulovila čak deset metara dugu kitopsinu u mrežu. Ugledavši peraju široku oko dva metra, tri prijatelja u prvi su mah pomislili da im se priviđa.

"Isprva nas je uhvatila panika jer smo sva trojica umirovljenici lošijeg zdravlja, a bili smo u drvenoj pasari dugoj samo 5,85 metara.

Malo smo promišljali što učiniti, a kako je kitopsina bila mrtva, mreže smo vezali uz brod i zatim smo nazvali policiju. Dečki su brzo došli, fotografirali kitopsinu, presjekli mreže i pustili je da potone jer je uginula u mrežama - ispričao je jutros vlasnik brodice, 77-godišnji Dinko Martedić, dodajući da u svojih 30 godina morskoga staža nije vidio toliku neman.

"Izvukli smo je nadljudskim naporima. Jest da sam izgubio 1500 kuna zbog mreže, ali dobro je da smo nas trojica i ostali živi. Jedan dio mreže vezali smo za provu, a drugi za krmu", rekao je 77-godišnjak o neuobičajenoj ribarskoj avanturi koju su s kopna dalekozorima motrile njihove supruge.

Napomenimo da se kitopsina hrani planktonima, račićima i sitnom ribom, a odrasli primjerci mogu narasti i do 20 metara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr