• hr
  • en
  • de
  • it

Kinezi uplovili u Jadran, grupa borbenih brodova na vezu u ratnoj luci Lora

Tri broda 19. prateće flote Kineske mornarice, opskrbni brod "Veishanhu" i fregate "Linji" i "Veifang", uplovila su u Loru i ostat će tamo sve do petka.
Prvi je to put u povijesti da se tako što dogodilo ili kako je rekla Njena Ekselencija Deng Ying, veleposlanica Narodne Republike Kine u Zagrebu, "posjet je to od posebnog i povijesnog značenja za prijateljstvo naših dvaju naroda i naših oružanih snaga". Do sada su kineski ratni brodovi rijetko boravili u Sredozemlju, a i tada bi uglavnom uplovljavali u grčke luke.
Ovoga puta riječ je o floti koja je bila u misiji pratnje u Adenskom zaljevu gdje su kineski brodovi sudjelovali u izvlačenju 897 civila iz Jemena među kojima su više od polovine činili inozemni državljani uključujući Kineze. Na moru su već više od 180 dana.
Tri su ratna broda pod Marjan dovela 712 mornara, a na obali su ih dočekali njihovi sunarodnjaci, skupina od 247 Kineza koje je život odveo iz domovine u naše krajeve. Skupili su se tako "gastarbajteri" iz Zagreba, Beograda, Slovenije... Okupili su svoje obitelji, doputovali u naš grad i svečano dočekali svoje bojne brodove, uređeni, sa zastavicama, puni ponosa.
- Došao sam sa cijelom svojom obitelji iz Zagreba, dočekati naše mornare. Ovo je divna vijest, događaj koji je jedinstven, dolazak naše mornarice u vaše more, za nas je to čudo - pojasnio nam je Xilhoua svoj posjet Splitu.
Njegov sunarodnjak Hong doputovao je iz Beograda samo zbog dolaska brodova. Žalostan je što će se u gradu pod Marjanom moći zadržati svega tri dana, taman toliko koliko mu vrijedi viza.
- Žao mi je što nismo za ovaj povijesni dolazak doznali ranije, ovako smo mogli dobiti vizu na svega tri dana. Kada ceremonija završi, odmah krećemo natrag, u Srbiju. A žao mi je! Grad vam je jako lijep, šteta što ne možemo ostati duže - rekao je Hong.
- Ne znam baš dobro hrvatski, ali čekam da mi djeci, u Kini, u kolovozu završi školska godina, pa da ih dovedem u vaše mjesto, da se igraju i plivaju - dobacio je Ying, kojeg u Srbiji zovu - Zlatko.
Toliko se domoljublja i entuzijazma rijetko viđa, na neko su vrijeme Kinezi na privremenom radu u našim krajevima tako utažili žeđ za daškom domovine. Inače, posjet njihovih ratnih brodova Hrvatskoj popratile su gotovo sve kineske televizijske postaje, kao i dopisnik Kineske novinske državne agencije.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/