• hr
  • en
  • de
  • it

Katamaran posvadio škoje

Sastanak je bio vrlo konstruktivan, odluku očekujemo tijekom ovoga tjedna. Nismo odstupili od svojih stavova. Kazao je to viški gradonačelnik Ivo Radica u ponedjeljak, nakon netom završenog sastanka u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, na kojemu su on i gradonačelnica Milne Anamaria Rošin, zajedno s resornim ministrom Olegom Butkovićem, pomoćnicom ministra Jadrankom Fržop i ravnateljem Agencije za obalni linijski pomorski promet, kapetanom Ivanom Franičevićem, pokušali iznaći rješenje za spornu katamaransku liniju Split - Milna - Vis - Split.
- Dvije su moguće odluke koje može donijeti Ministarstvo: da se katamaranska linija vrati na ono što je određeno uvjetima iz natječaja za koncesiju, a to znači da katamaran vozi na relaciji Split - Vis - Split s navraćanjem utorkom u Hvar, a druga je da liniju ukine. Bili smo pedeset godina u izolaciji, pa ako se to dogodi, bit ćemo i sljedećih pedeset - rezolutan je Radica.

U slučaju da se postojeća situacija ne promijeni, pa da katamaran nastavi svraćati u Milnu, Radica najavljuje nastavak blokade.
- Protiv toga ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima - poručuje.
Ostajanje pri stavovima za gradonačelnika Radicu znači i neprihvaćanje kompromisnog rješenja što ga je ponudila Anamaria Rošin.
- Ponudila sam da katamaran koji prometuje na liniji Vis - Split - Vis u Milnu svraća barem određeni broj dana u tjednu, ako stanovnicima Visa stvara probleme to što bi svraćao svaki dan - kazala nam je načelnica Milne i obrazložila:
- Možemo prihvatiti da bude manje vožnji do Milne, ali ne možemo da Milna ne bude povezana ni s kopnom ni s drugim otocima.
Prema riječima Anamarije Rošin, na sastanku su se složili da otoci moraju biti međusobno povezani i da ovaj problem ne smije prerasti u sukob između Visa i Milne.
- Žao mi je da smo se Radica i ja morali sastajati u Zagrebu jer nije prihvaćao moje prijašnje pozive za razgovor o rješavanju ove katamaranske linije - također je kazala je Rošin.
Radica, pak, svoj beskompromisan stav ne smatra sebičnim ponašanjem u odnosu na ostale otoke.
- Naše ponašanje nije sebično. Pokušavaju od nas učiniti krivce za sve, što nije korektno bilo s koje strane da dolazi. Razumijem kolegicu Anamariju, ona se bori za Milnu i ne bih želio da se stvara negativna energija između ova dva mjesta - u tom dijelu suglasan je i Radica, te podsjeća da je linija odobrena prema uvjetima iz natječaja za koncesiju i da je naknadno mijenjana.
Ne slaže se ni da bi vožnja bila produžena samo za desetak minuta jer, kaže, iskrcaj i ukrcaj putnika traju duže.
Osim toga, upozorava i da bi turisti koji idu u Milnu pokupovali karte i zauzeli mjesta u katamaranu onima koji žele na Vis. Radica je i mišljenja da se ovom linijom ne rješava međuotočna povezanost, nego tek uspostavljanjem sustava. Pobuna na otoku Visu počela je, podsjetimo, 25. svibnja, kad je oko 400 stanovnika Visa i Komiže, na Radičin poziv, blokiralo pristajanje katamarana na državnoj liniji 9206 Vis - Split, a sve zbog suglasnosti kojom je Agencija za obalni linijski pomorski promet omogućila da isti katamaran svakodnevno svraća i u Milnu.

Izvor: www.slobodnadalamacija.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: