• hr
  • en
  • de
  • it

Kaos na Kamenjaku

Velik broj turista ponekad i nije blagoslov. To vrijedi i za nekad skriveni dragulj na jugu Istre koji je sada prenakrcan.

U špici sezone u područje rta Kamenjak svakoga dana uđe čak tri tisuće vozila i više od pet tisuća ljudi, a tome se mogu dodati još i pješaci i biciklisti, kojih je dnevno zajedno više od 800. Tako velikom broju posjeta infrastruktura rta Kamenjak uopće nije prilagođena.
Samo prošle godine na to je područje ušlo 33.500 vozila, a ove se godine očekuje porast od 10 posto. Prije dva dana je na tom području na ulaz čekala kolona od dva kilometra. Lokalci kažu da su bila zauzeta sva mjesta za parkiranje.
‘Jasno mi je da je špica sezone, ali da uopće nema mjesta za parkiranje, nije mi jasno. Kamenjak više nije skriveno mjesto, to je sada mjesto gdje je šugaman do šugamana, auti su parkirani posvuda, po cesti, putovima, livadama. Vlada pravi kaos. O WC-ima da ne govorim što je tamo', rekla je jedna stanovnica.
Sve je više turista iz stranih zemalja, a onima iz Njemačke, Austrije i Italije pridružuju se i Poljaci i Česi pa domaći strahuju od uništavanja nekad skrivenog dragulja i njegove prirode, piše Jutarnji list.
Stanovnici tvrde da svi koji plaćaju ulaz u Kamenjak žele da je stanje drugačije te da sadašnja situacija više uopće nema veze sa zaštitom prirode. Ističu i da je potrebno poboljšanje prometne infrastrukture jer se ona sadašnja ne može nositi s tako velikim brojem posjetitelja.
Da je prometno opterećenje preveliko, kaže i ravnateljica Javne ustanove Kamenjak, Maja Šarić.
‘Kamenjaku prijeti ozbiljna devastacija. Namjera JU Kamenjak svakako je krenuti u smjeru smanjenja broja vozila na tom području radi očuvanja i daljnje zaštite', rekla je Šarić i dodala da je nakon sezone u planu uređenje parkirališnih zona koje bi trebale biti usklađene s prostornim planom, a u pripremi su i mjere koje bi trebale onemogućiti parkiranje na obali i livadama, radi zaštićenih biljaka i životinja, piše Jutarnji list.

Izvor: www.net.hr