• hr
  • en
  • de
  • it

Kali su idealno mjesto za remont brodova ove vrste i sigurno će to i ostati

Nauta Lamjana 1. lipnja odlazi u likvidaciju, a 40 radnika koji od srijede ponovno rade, za mjesec dana dobit će otkaz, potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju stečajni upravitelj kaljskog brodogradilišta Alein Khan.
- U ovom je trenutku u škveru 39 brodova. Računamo da ćemo do kraja svibnja izvršiti sve obveze prema naručiteljima, odnosno da će svi brodovi biti izručeni. Nakon toga ide likvidacija Naute. Naime, stečaj se jednom mora završiti, što ne znači i prestanak remontne djelatnosti. Nju će moći nastaviti neka druga tvrtka kojoj ćemo sugerirati da zaposli sadašnje radnike do dolaska novog koncesionara kojeg će pak odrediti hrvatska vlada. Tu tvrtku mogu osnovati i radnici i ja im mogu dati osnovna sredstva za rad, ali ne i koncesiju na pomorsko dobro - kaže Khan, ističući svoje zadovoljstvo postignutim i stanjem u tvrtki od kada je preuzeo upravljanje Nauta Lamjanom prije tri dana.
- Danas nisam u Lamjani, ali sam dobio informacije da svi radnici rade i da nema nikakvih problema.
Nažalost, tek smo sada uspjeli doći do materijala za natječaj koje je bivša stečajna uprava bila sakrila od nas. Riječ je o natječaju za remont naftne platforme, a rok za predaju dokumentacije je 24. travnja. Nauta Lamjana će se natjecati za taj posao, jer bi njegovo dobivanje značilo čisti prihod brodogradilišta, odnosno povećanje stečajne mase iz koje bi se naplatili radnici kao vjerovnici prvog isplatnog reda - smatra Khan.
Nauta Lamjana, dakle, odlazi u prošlost, a remontno brodogradilište nastavlja svoju djelatnost, što je ujedno bio i uvjet koncesije, podsjeća riječki ‘stečajac'.
- Kali su idealno mjesto za remont brodova ove vrste i sigurno će to i ostati. Na vladi je da odabere novog koncesionara. Koncesija Naute Lamjane, koja inače traje do 2030. godine, vlada će nesporednom pogodbom, uz suglasnost skupštine vjerovnika, prenijeti na drugi subjekt. Svaki kraj je i novi početak, a ovdje ima nade za nastavak proizvodnje - tvrdi Khan dodajući da je skupština vjerovnika još 2012. godine preporučila tvrtku M-inženjering iz Rijeke za novog koncesionara.
- Taj prijedlog još uvijek čeka odluku nadležnog ministarstva, odnosno vlade RH koja će, vjerujem, ovih dana biti donesena - kazao je Alein Khan.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr