• hr
  • en
  • de
  • it

Kako su kvarnerski otoci postali ljubimci stranih medija

Dobro je poznato da hrvatsku turističku ponudu u svjetskim medijima (često i na hrvatskim brošurama) najčešće prezentira Dubrovnik.

Međutim, ovog je proljeća u medijski prostor naveliko zakoračio kvarnerski »smaragdni« otok Rab. Svemu je kumovala priča o britanskom kraljevskom paru Eduardu VIII. i njegovoj izabranici poprilično slobodnog duha, Amerikanki Wallis Simpson.

Oni su se na rapskim plažama tijekom posjeta otoku čak i - okupali nagi. Taj su posjet u promotivne svrhe iz »zapećka« izvukli u rapskoj Turističkoj zajednici, a kao sretna okolnost da priča dobije na težini stiglo je ovogodišnje kraljevsko vjenčanje pučanke Kate Middleton i princa Williama .

To je potaklo britansku novinarku i turističku konzultanticu Juliu Berg da se u poznatom dnevnom listu Daily mail poigra idejom kako bi se novopečeni par mogao povesti za primjerom Wallis i Eduarda te stići na romantično putovanje na Rab. Rabljani su spremno dočekali ovu ideju te kraljevskom paru poslali i službenu pozivnicu, dok su u rapskom hotelu Imperial posebno uredili sobu 323 u kojoj su nekoć boravili upravo Wallis i Eduard.

Nakon članka u Daily mailu, otok se opet pojavio u jednom svjetskom mediju. Ovog puta je bila riječ o CNN koji je Rab uvrstio u deset top mjesta na svijetu za turiste različitih profila. Naime, povevši se pričom o tome da su se Wallis i Eduard u uvali Kandelora okupali bez odjeće, CNN je otok Rab proglasio top odredištem za nudiste istaknuvši plaže Sahara, Stolac i Ciganka na loparskom poluotoku.

Ova dva zvučna medija, međutim, samu su dio onih koji su se proteklih godina zainteresirali za kvarnerske otoke. Samo ove godine otoke će posjetiti više novinarskih ekipa, uglavnom iz zapadnoeuropskih zemalja.

U Turističkoj zajednici Kvarnera, koja u suradnji s lokalnim TZ-im i uredima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u inozemstvu, organizira studijska putovanja za novinare, doznajemo kako je sezona studijskih putovanja već naveliko započela . Tako je, primjerice, francuska novinarka Eliane Cognet u reportažu namijenjenu agentima uz Opatiju uvrstila Krk i Rab.

Organizirano je i putovanje za pet novinara iz Nizozemske koji su, uz ostalo, posjetili Mali Lošinj, Krk i Vrbnik i to kako bi pisali o ovdašnjoj gastronomiji jer da pišu za kulinarske časopise Buillon i Sabor, kao i de Pers dnevne novine te za portal namijenjen poslovnim ženama, kao i magazin Sante.

Krajem travnja je pak na Kvarner stigao i novinar Marko Wramen koji je posjetio Krk, Cres, Rab i Lošinj pripremajući reportaže za najtiražniji švedski list Aftonbladet. Wramen je također i glavni urednik cijenjenog magazina za ronjenje Allt om resor i Dyk magasin.

Osim u britanskim novinama i časopisima otočne bi se turističke ljepote pred ljeto trebale naći i u napopularnijim belgijskim novinama Het laatste Nieuws, doznajemo u TZ Kvarnera. Među najavljenim je obilascima i velika moto tura za 14 motorista iz različitih europskih zemalja koji će zajedno s Igorom Čupahinom, direktorom nizozemskog predstavništva HTZ-a obići cijeli Kvarner uključujući i otoke.

Domaćini stranih novinara svoje goste vrlo često moraju voditi na »skakanje s otoka na otok«. Naime, odlazak s jednog otoka na drugi, i tako čim više njih, pokazao se vrlo atraktivnim bilo da se radi o krstarenjima, bicikliranju ili jednostavno motoriziranoj vožnji na četiri ili čak dva kotača.

Novinarima je posebno zanimljivo što svaki od otoka nudi nešto drugo. Na Cresu se mnogi zainteresiraju na Eko centar Caput insulae Beli, na Lošinju su zanimljivi delfini kao i Miomirisni vrt te cjelokupna miomirisna otočka priča, na Krku novinare zaintrigiraju Vrbnik, grad Krk, Košljun, Baška, priča o glagoljici i drugo, a Rab se, eto, trenutačno pokazao zanimljivim, uz ostalo, i zbog posjeta odbjeglog kraljevskog para. Nedavno je jedan britanski novinar također tražio da ga se odvede i na Goli otok.

Otoci su se pokazali vrlo atraktivnima pa neki predstavnici medija traže isključivo posjete ovom dijelu županije. Novinari u pravilu ovamo dođu s idejom što žele vidjeti i koju priču napraviti. Uglavnom se radi o medijima iz zapadne Europe, a od dalekih tržišta su tu Japan, Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: www.novilist.hr