• hr
  • en
  • de
  • it

Kako je Vransko jezero naučilo živjeti od održivog turizma

Park prirode Vransko jezero iz godine u godinu bilježi porast broja posjetitelja. Razlog tome je konstantno ulaganje u infrastrukturu, kao i sadržajnu ponudu, kojoj se posjetitelji sve više okreću. Osim promatranja ptica, izletničkih sadržaja, edukativnih radionica, gastro sajmova, PP Vransko jezero duboko je zagazio u sportsko područje, i to preko triatlona, sadržaja kojem će se narednih godina sve više posvećivati. Ovog vikenda tamo se održava drugi po redu triatlon koji PP Vransko jezero organizira u suradnji s Triatlon klubom Zadar.

- Prošlogodišnji triatlon bio je međunarodnog karaktera, a i ove godine sudjelovat će strani sudionici. Cilj nam je da se na Vranskom jezeru organizira i međunarodno prvenstvo Hrvatske, no da bi se to dogodilo staza mora biti certificirana. Prema tom smjeru i idemo, najavio je ravnatelj ustanove Danijel Katičin koji želi da Vransko jezero postane glavna triatlon destinacija u Hrvatskoj, te jedna od vodećih u Europi.
U prilog tome ide im i samo jezero, koje nije slano kao more. Naime, natjecateljima sol ne odgovara dok bicikliraju ili trče. Također, i sam datum održavanja je dobar, kao i činjenica da je ovaj prostor puno pogodniji zbog umjerenih temperatura pa tako plivačka sezona puno dulje traje, pojasnio je Katičin. Uz to, na Vranskom jezeru nema toliko komaraca koliko se misli, dodao je. Razlog je određena vegetacija na jezeru koju komarci baš i ne vole.

Sama utrka je jako gledljiva, jer dok jedni trče, drugi plivaju i cijela scena je izmjenjiva na malom području, što je jako atraktivno za publiku.
A što se tiče posjetitelja, brojke govore da ulaganja imaju efekta. Prema pokazateljima iz srpnja, info točka u Crkvinama lagano se približava broju posjetitelja na Kamenjaku. Na Kamenjaku su u srpnju prodane 1593 ulaznice, a na Crkvinama 1392 ulaznice. Treći info punkt parka, Prosika zabilježio je 777 ulaznica u srpnju, što je skoro dvostruko manje nego Crkvine koje su potpuno novootvoreni punk.
- Crkvine imaju veliku perspektivu i ta točka bi mogla preteći Kamenjak koji je uistinu velika atrakcija, zbog svog izuzetnog pogleda, kazao je Katičin.
Osim samog pogleda i prostora ugodnog za odmor, Kamenjak ima i dodatne aktivne sadržaje i to u vidu dviju staza koje se s nešto manje od 300 metara nadmorske visine spuštaju na nultu visinu jezera. Staze redovito uređuju djelatnici parka i u njima se mogu naći prolaznicima zanimljivi detalji, poput uređenih tunelskih prolaza kroz grmlje i raslinje, otkrio je Katičin.
Na Crkvinama je izgrađeno i novih 450 metara poučne staze. Obnova stare nije bila moguća zbog lošeg stanja, a planira se i još izgradnja 150 dodatnih metara staze, kao i izrada posjetiteljske platforme za promatranje ptica na dva kata. Dosadašnje promatračnice su povišene malo iznad vode, što će posjetiteljima dati bolju vidljivost. Inače, najviši objekt za promatranje ptica na Vranskom jezeru je toranj na četiri kata koji služi kao ornitološka postaja namijenjena volonterima i ornitolozima i nije otvorena za posjetitelje.

Također, u Crkvinama je postavljen info centar sa suvenirnicom, besplatnim info materijalima i uvijek traženom kartom jezera, a planova za budućnost još je više, kazuje Katičin.
- Na ulazu planiramo napraviti tematsko dječje igralište, s naglaskom na edukaciju o močvari i zaštiti ptica kao i mali avanturski park. Također, potpisan je i ugovor za izgradnju električnog broda za 56 posjetitelja koji će se graditi u Brodocentru Sisak, a u park bi trebao stići dogodine, no papirologija se još rješava za matičnu luku u kojoj bi ona trebao boraviti. Sada smo pred predajom glavnog projekta, no ukoliko i ne uspijemo na vrijeme riješiti taj proces, prilagodit ćemo se jer na jezeru već postoji pristanište ispod Kamenjaka, Bašinka.
Osim triatlona, za blagdan sv. Frane, 4. listopada PP Vransko jezero tradicionalno slavi Dan parka. Kako je u Betini tog dana i njihova fešta, održava se tradicionalno zajedničko druženje koje se provodi u izletima i radionicama. Planova je još puno, a svi su u cilju zaštite područja Vranskog jezera.
- Nije nam cilj zaustaviti svakog posjetitelja i naplatiti mu kartu, jer Vranskom jezeru se pristupa s 32 ulaza. Mi naplaćujemo ulaz samo na tri mjesta kako bismo pojačali posjetiteljsku infrastrukturu, pružili bolju uslugu i tek onda mogli primiti 20 kuna, koliko je ulaznica. Dakle, onda kada je posjetitelj siguran da se taj novac uistinu i troši na očuvanje ovog područja, što je naša glavna misija. PP Vransko jezero nije ugostiteljska ustanova. Ona je tu da čuva ovo područje koje je bitno i za nas i za našu budućnost, poručio je Katičin.

Izvor: www.zadarskilist.hr