• hr
  • en
  • de
  • it

Kakao za domaće goste 15 kuna za strance 24 kune

Više je, kaže nam jedan turistički vodič, Britanac Paul Bradbury doveo furešta u Dalmaciju nego sve turističke zajednice skupa. Dobro, možda naš sugovornik malo i pretjeruje, ali samo malo...
Naime, Bradbury je tijekom posljednjih 12 godina, otkako se zaljubio u Dalmaciju i skrasio na Hvaru, ispisao tisuće članaka u kojima je promovirao najprije Hvar, a potom i Split. U pitanju je jedan od najčitanijih turističkih blogera i urednik Total Croatia Newsa, portala hrvatskih vijesti na engleskome, čije su impresije prenosili i medijski giganti poput BBC-ja i Timesa.
Bradbury, dakle, živi na Hvaru, a u naš grad je svratio u nedjelju zbog sastanka Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca. Poželio je otići na piće u "Lvxor", naručio je kakao i dobio ga. Najprije kakao, a onda nakon nekog vremena i račun (drugi!) od 24 kune. Stvarno previše, čak i za tako dobar kafić na carskom trgu.
Ali, ne lezi vraže, ubrzo se junaku naše priče na kavi pridružila i kolegica Tanja Radmilo, koja također piše za Total Croatia News, i koju je također prenerazila cijena. Posumnjali su da je u pitanju dvostruki cjenik, jedan za lokalne goste, drugi za turiste, budući da je takva praksa i u brojnim drugim kafićima.
Da su bili u pravu, zaključili su kada je Tanja dobila kavu za samo 10 kuna, s tim da joj je rečeno da je to akcijska cijena...
Tanja je pitala konobaricu o tim drastičnim razlikama u cijeni, na što joj je ona odgovorila kako u lokalu postoji popust za ljude koji idu na misu u Svetoga
Duje... Kada je gošća objasnila konobarici da ona uopće nije bila na misi i da je u pitanju diskriminacija turista, Paul je dobio novi račun na kojem je kakao koštao 15 kuna. I on je dobio specijalni popust... A, zamislite, uopće nije bio na misi!
Sve ovo je Bradbury je napisao i u pondjeljak objavio na svojem portalu u tekstu pod naslovom "Top Split Cafe Caught Double Pricing, Offers Religious Discounts", a redakciju "Slobodne" je o dvostrukom cjeniku obavijestila Danni Matijaca, turistička djelatnica i hrvatska Australka (i obrnuto).
Matijaca se Bradburyju i Tanji Radmilo, s još dvoje kolega, naknadno pridružila u "Lvxoru". Naručili su još tri kapučina, a račun je bio 30 kuna...
Da su, napisao je Bradbury, došli sami i govorili engleski, ne bi ni oni dobili diskont, pa bi im račun, sukladno cjeniku, bio 81 kunu!
- To je stvarno sramotno ponašanje prema stranim gostima. Svugdje u svijetu uobičajeno je da lokalni gosti imaju popust od 10 posto u odnosu na strance, ali ovo je deranje kože! Uostalom, kako konobari mogu procijeniti je li netko bio na misi ili nije, je li stranac ili nije? Eto, sad su imali nesreću da su im na kavu došli turistički novinari... - razočarana je Danni Matijaca.

Voditelj: Ne pravimo razliku među gostima
- Ne provodimo nikakvu diskriminaciju stranih gostiju, niti imamo posebne popuste za vjernike koji idu u katedralu. Stvar je u tome da imamo jedinstven cjenik za sve goste, a posebne popuste dajemo stalnim gostima, dakle, onima koji nam redovito dolaze u kafić. A među njima ima i dosta stranaca koji žive u Palači.
Govori tako Stipe Malada, voditelj "Lvxora", koji ne vidi ništa sporno u dvostrukim cijenama. Napominje i da akcijske cijene imaju samo za pet-šest toplih napitaka, te da takva praksa postoji svuda u svijetu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr