• hr
  • en
  • de
  • it

Kajakom će oploviti cijelu Europu

- Nakon što sam doživio prometnu nesreću rekao sam si 'ne čekaj više, pitanje je koliko vremena još imaš'. Počeo sam tada razvijati koncept i gledao kako da sve to izvedem..., rekao je Jiri
Jiri Oliva, 28-godišnjak iz Češke, prije godinu dana uputio se s kajakom na putovanje života. Za stići do Zadra bilo mu je potrebno šest tisuća kilometara, a nakon toga grada čeka ga još 14 tisuća. Kada ne vesla kajak, svog narančastog suputnika od 100 kilograma gura na kotačima. I tako iz zemlje u zemlju.
Susreli smo ga na Đigi jučer ujutro, dok se spremao zaveslati iz zadarske luke. S godinu dana iskustva na različite vremenske uvjete, nešto jači vjetar u Zadru mu nije smetao. Karakteristično za Čehe, rekli bismo. No ovaj kajakaš vremenske uvjete ne uzima olakotno. Luftići po buri i šlapice po Velebitu za Jirija nisu opcija. Prije svakog izlaska na more ili rijeku detaljno pregledava vremenske uvjete i priprema se za teren. Ako vrijeme nije povoljno, ne izlazi na pučinu, već čeka. Iskusan je u biciklizmu, trčanju, slobodnom penjanju, paragidingu pa i padobranstvu, no svoj put želio je nastaviti u kajaku.

Ideja se rodila, kaže, još prije deset godina u razgovoru s prijateljima.
- Upravo smo završavali školu, no tada je to ipak bila previše neobična ideja. Bilo je to previše za nas. No ideja je ostala u mojoj glavi, ističe Jiri.

Prekretnica mu se dogodila kada je prije tri i pol godine doživio prometnu nesreću vozeći motor.
- Rekao sam si tada 'ne čekaj više, pitanje je koliko vremena još imaš'. Počeo sam tada razvijati koncept i gledao kako da sve to izvedem...

 

Godinu i pol dana trebalo mu je da sve pripremi. Kako nije imao prethodna iskustva s kajacima, morao je naučiti osnove spašavanja te samo korištenje kajaka. Razmišljao je i o mjestu odakle ću krenuti na putovanje, jer Češka nema more. Želio je krenuti iz svoje zemlje i u nju se vratiti. Tako je odlučio da to bude putem rijeka.
Krenuo je s rijeke Otava prema jugu. Kako tamo nije bilo povezanih plovova, dosjetio se da kajak postavi na kotače te da ga gura. Kajak težak oko sto kilograma nije mu bilo teško gurati. Bilo je smiješno, govori ovaj avanturist.
- Ljudi su me gledali u čudu. Jer, vidjeli bi čovjeka kako gura kajak na tisuću metara nadmorske visine. Ništa im ne bi bilo jasno. Pa bi me pitali 'što ovdje radiš, pa mi nemamo rijeke?'. Kada bih im rekao da idem prema Dunavu, ustanovili bi da je to 80 kilometara dalje. 'Jest, znam, stići ću ja do tamo', odgovorio bi im tada i nastavio. Nije me bilo strah. Znao sam da će to biti deset dana šetnje. S obzirom da me čekalo tisuću dana kajakarenja, ta šetnja je zapravo bila dar, pojašnjava Jiri.
Do sad je prošao Crnu Goru, Albaniju, Grčku, Tursku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Austriju i Češku. U Herceg Novom upoznao je i pjevača Ramba Amadeusa, koji je, iznenađen njegovom odvažnošću, ugostio Jirija u svom domu 'kao da je njegov'.
Sada mu slijedi obala Italije, Španjolske, Portugala i dalje sve do obale Atlantskog oceana na sjeveru Europe, gdje će po dolasku u Hamburg u Njemačkoj ponovno krenuti rijekama.
U Zadru će ostati nekoliko dana, pa se nada da će grad u to vrijeme uspjeti i upoznati.
Sveukupno planira preći 20 tisuća kilometara. I za to mu je potrebno još dvije godine putovanja.
- Nema lošeg ni dobrog dana. Pokušavam uživati u svemu što mi dan donese, pojašnjava Jiri. Promijenilo ga je to kao i osobu, kaže.
- Naučio sam puno toga, no znam da me čeka još mnogo više. Danas, godinu dana pod početka puta, sigurno život promatram na drugi način prije nego li sam krenuo na ovo putovanje. Ali i taj pogled se mijenja. Sve je proces, zaključuje taj kajakaš.
O svojim iskustvima Jiri piše na svom blogu www.kayakaroundeurope.com. Tamo se mogu pogledati i njegovi video isječci, ali i njegova promišljanja.

Izvor: www.ezadar.hr