• hr
  • en
  • de
  • it

Kada Turci i Francuzi 'uliju' sto milijuna eura, Gruž će izgledati ovako

Potpisivanjem predugovora Ugovora o koncesiji za gradnju i korištenje Putničkog terminala Gruž, Dubrovnik je korak bliže modernom lučkom terminalu. Početak gradnje planiran je za listopad 2016. godine, dakle po završetku sezone, a rok za dovršetak radova je prosinac 2018. godine.
Prema nacrtima, u Gružu bi trebao niknuti velebni kompleks koji će se sastojati od terminala za putnike na kružnim putovanjima, trgovačkog centra s garažom te međunarodnog i lokalnog autobusnog kolodvora. Dodatno će se pružati usluge ukrcaja i iskrcaja putnika na kružnim putovanjima. Terminal u Gružu neizmjerno će poboljšati kvalitetu usluge i budućim putnicima dati dodatnu ponudu sadržaja.
Lučka uprava u Dubrovniku, koja je 2015. godine zabilježila 475 ticanja kruzera, postat će značajno središte međunarodnog putničkog transfera na Jadranu, ali i Mediteranu općenito.
Terminal u Gružu bi mogao privući i mnoge kruzerske kompanije da grušku luku pretvore u luku ukrcaja za svoja kružna putovanja.
Investicijom je zadovoljan i ravnatelj Lučke uprave Antun Asić, koji je sudjelovao u potpisivanju predugovora u zgradi Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
- Izgradnjom budućeg terminala za putnike na kružnim putovanjima omogućit će se pružanje dodatnih usluga putnicima, poboljšati njihova sigurnost i zaštita. Osnivači ponuditelja za koncesiju hrvatske tvrtke Dubrovnik international cruise port investment d.o.o. su turska kompanija Global Ports Holding i francuska kompanija Bouygues Bâtiment International.
Global Ports Holding je vodeća kompanija u Mediteranu za upravljanje lukama za kružna putovanja, dok je francuska tvrtka Bouygues Bâtiment International vodeća svjetska tvrtka za razvoj nekretnina. Spoj ovih dvaju društava omogućit će kvalitetnu i pravovremenu pripremu i izvedbu projekta, dok će partner Global Ports Holding pridonijeti, unutar svoga portfelja luka namijenjenih za kružna putovanja i suradnji s Lučkom upravom, kvalitetnijem upravljanju lukom.
Osim značaja za Lučku upravu, ovaj projekt važan je i za Grad Dubrovnik, jer njime Grad dobiva nove sadržaje na atraktivnom prostoru, ujedno inicirajući daljnji razvoj Gruža i približavanje luke Gradu. Paralelni razvoj dviju luka, zračne i pomorske, pridonijet će i kvalitetnijim prometnim rješenjima, nužnim za normalno funkcioniranje Grada - ističe Asić.
Koncesionarima je za izgradnju i gospodarsko korištenje na raspolaganju 25.096 metara kvadratnih lučkog područja.
Inače, Global Ports Holding je jedna od najznačajnijih međunarodnih tvrtki za razvoj i upravljanje cruise lukama, te danas upravlja lukama Akdeniz, Ege, Bodrum, Barcelona Cruise port, Lisabon - terminal za cruisere, Malaga Cruise port, Singapore Cruise port i lukom Bar, dok je Bouygues Bâtiment International S.A. svjetska grupacija za razvoj nekretnina i vodeća građevinska tvrtka.
Kako stoji u ponudi, koncesionar bi ukupno u projekt uložio 93,7 milijuna eura, s pravom korištenja objekata i pružanja lučkih usluga ukrcaja i iskrcaja putnika u razdoblju od četrdeset godina.
Ponuđena koncesijska naknada dvostruko je veća od tražene natječajem, te se ukupno za cjelokupno koncesijsko razdoblje očekuje koncesijska naknada u iznosu većem od 25 milijuna eura.

Izvor: www.slobodnadamacija.hr