• hr
  • en
  • de
  • it

Jure okrenuo znak, njemački jedriličar platio 2100 kn kazne

Objavljujemo priču njemačkog jedriličara koji je u srpnju imao neugodno iskustvo s djelatnikom Lučke kapetanije u Zadru. Znak za zabranjeno jedrenje je vjerojatno netko okrenuo za 180 stupnjeva.

Skiper Nijemac i pomoćni skiper su 24. 7. 2015. godine u poslijepodnevnim satima jedrili duž zadarske obale. Zatim su uz šetnicu ugledali ploču koja označava prostor za dozvoljeno sidrenje. Ploča se nalazila na sjevernom ulazu u luku Foša. Čudili su se kako je moguće da je tu dozvoljeno sidrenje. Privezali su jedrilicu Bavaria 44 paralelno sa znakom, ali u dovoljnoj udaljenosti od obale.
Nijemac je inače odgovorni nautičar koji hrvatskom obalom plovi od 1998. godine i nikada nije dobio kaznu.
Skiperi su se nakon nabavke namirnica i šetnje gradom vratili na obalu. Pored njihove jedrilice je već plovio motorni čamac Lučke kapetanije. Nakon što su se ukrcali na gumenjak, do njih se privezao motorni čamac Lučke kapetanije. Skiperi su htjeli veslati do jedrilice, no službenik na brodu je mahnuo Nijemcu da priđu i zatražio dokumente broda. Nijemac ih je donio veslajući u gumenjaku. Službenik mu je objasnio da je to bilo loše mjesto za sidrenje i da mora pozvati šefa. Skiper ga je pitao kad će doći šef, no službenik mu je odgovorio da nema pojma.
Skiperima nije bilo jasno u čemu su pogriješili. Nakon nekog vremena je do jedrilice stigao motorni čamac Lučke kapetanije, kojim je upravljao mladi službenik, i dovezao šefa sijede kose. Zatražili su skipera da se popne na motorni čamac. Nisu mu dozvolili da povede i pomoćnog skipera. Navodni šef je htio znati koliko je dugo jedrilica usidrena. Nijemac je odgovorio da nije siguran, da su to bili rani prijepodnevni sati, no da u brodskom dnevniku piše točno u koliko sati su se privezali. Šef je postajao sve glasniji i odlučniji u svom zahtjevu. Nijemac je odgovorio da se vjerojatno privezao oko 15 sati. Zatim je šef ispunjavao različite hrvatske obrasce što je potrajalo otprilike sat vremena.
Na njegove upite o čemu se radi, šef je odgovarao da na dnu leži kabel. Skiper je pitao zašto onda tu stoji natpis o dozvoljenom sidrenju, no nije dobio odgovor ni bilo kakvu reakciju. Objašnjavao je da je mislio da tu može pristati kad postoji taj znak. Šef nije ništa komentirao, samo je zurio u obrasce. Isto je pitao službenika, no on je samo slegnuo ramenima.

Šef je tada zahtijevao da Nijemac potpiše ispunjene obrasce, što je on odbio budući da ne razumije hrvatski jezik i uopće ne razumije u čemu je pogriješio. Šef je postao drzak i opetovano žustro zahtijevao da potpiše obrasce.
Skiper je prestrašen potpisao obrazac da situacija ne bi eskalirala. Od njega su tražili i 2000 kn novčane kazne te 100 kuna za izdavanje prekršajnog naloga. Odvezli su ga do jedrilice kako bi uzeo novac iz blagajne i platio kaznu i zamolili ga da digne sidro i plovi dalje. Potvrdu o plaćanju kazne nije dobio iako je to obvezno.

 

Objavljujemo u suradnji s gospodinom Beständigom autorom peljara 888 luka Jadrana

http://www.freytagberndt.com/shop/9783980143103-kroatien-888-haefen-und-buchten/