• hr
  • en
  • de
  • it

Još nema struje na vezovima Zapadne obale

Turistička sezona cvate u svakom kutku grada pod Marjanom, pa se tako i na Zapadnoj obali ovog ljeta bilježi veći broj brodova na vezu nego prošle godine, kad je nova nautička meka tek počela s radom.Alex Kvarantan, voditelj komercijale u gradskoj tvrtki "Splitska obala" koja upravlja atraktivnim vezovima pod prozorima Banovine i nedovršenog hotela "Marjan", komentirao je dosadašnju statistiku i očekivanja do kraja sezone.
- Tijekom svibnja i lipnja zabilježili smo porast od jedan do dva posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Naime, tijekom ovogodišnjeg svibnja imali smo na vezovima 43 plovila, dok ih je prošle godine bilo 38. U lipnju se broj jedrilica i jahti popeo s prošlogodišnjih 85 na 92 plovila. Najnoviji podaci za srpanj također pokazuju porast, tako da smo ove godine imali 147 plovila, odnosno 17 više nego prošle. To je, sve u svemu, relativno mali pomak, no bitno je da ide naprijed - objasnio je Kvarantan.
Luksuzne jahte duže od 40 metara Zapadnu obalu uglavnom "akoštaju" preko agencija s kojima surađuje "Splitska obala", a najveća koja se ove godine našla na vezu bila je duga čak 90 metara.
- Kao što vidite, dolaze nam sve veći i veći brodovi. Iako se pretežno zadržavaju na vezu jednu noć, imamo neke brodove koji ostaju i po desetak dana i oni nam značajno poboljšavaju sezonu. Što se demografskih podataka tiče, njih uzimamo samo od nautičara koji nam dolaze izravno umjesto preko neke od agencija. Prema njima, do sada smo imali najviše Poljaka, Čeha i Nijemaca, s tim da se u kolovozu očekivano povećava broj Talijana - komentirao je Kvarantan.
Za brodove plićega gaza trenutno na Zapadnoj obali ima 440 metara prostora za bočno privezivanje, dok je otprilike 120 metara na raspolaganju za veća plovila s osiguranim priključkom za vodu.
Pitanje struje još uvijek nije riješeno, a tako će izgleda i ostati do daljnjega. Bez obzira na to, očekuje se nastavak povećanja broja gostiju, a trebalo bi pomoći to što će se u listopadu napokon dovršiti šetnica koja će povezati Matejušku sa Zapadnom obalom na kojoj vrijedno rade djelatnici "Pomgrad-inženjeringa".

Milijunski ploveći dragulji
Vezovi na potezu od nekadašnjeg hotela "Ambasador" do uvale Baluni sve su češće na "meti" velikih jahti poput "Lady Sare", duge 57 metara, izgrađene prije tri godine i čija vrijednost doseže 44 milijuna dolara. Uz obalu je nedavno bila i "Formosa", duga 60 metara, a na svojem plovilu "Jana" nakratko se zaustavio Ivan Todorić, sin Ivice Todorića, "Agrokorova" čelnika, u društvu djevojke Milice Mihajlović.

HVATAJ CIMU!
147 plovila bilo je privezano uz Zapadnu obalu tijekom srpnja, što je 17 brodova više nego lani u istom mjesecu
90 metara bila je duga najveća jahta koja je od početka godine doplovila pod prozore Banovine

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr