• hr
  • en
  • de
  • it

Još jedna podmorska avantura u kinu Slavici

Kinematografi Dubrovnik, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i festival podvodnog filma "Bijeli lav" iz Rovinja u petak 28. kolovoza nastavljaju, u lipnju započete, podmorske avanture u Kinu Slavici.
Tako će se u 19 i 20 sati održati dvije edukativne radionice koje i ovog puta osmišljava i vodi muzejska pedagoginja Suzana Stanković. Tema prve radionice je "Morski psi i njihova uloga u eko sustavu". Posjetitelji radionice upoznat će se s biologijom riba hrskavičnjača, razlozima njihove ugroženosti i trofičkoj ulozi u morskom ekosustavu. U radionici „Morski psi Jadrana" pomoću ključeva za determiniranje vrsta morskih pasa prepoznavat će jadranske vrste i izdvojiti one najugroženije.
Što su amoniti, moći će doznati svi sudionici druge radionice koja je na rasporedu u 20 sati. Nakon upoznavanja s evolucijom i životom amonita, ovih davno izumrlih organizama, posjetitelji će ih u kreativnoj radionici „Zaroni u prošlost" oblikovati glinom, bojati i ukrašavati kamenčićima.
Nakon radionica u 21 sat slijedi film "Sto godina potonuća parobroda Baron Gautsch" kojeg mnogi nazivaju "Jadranski Titanic". Baron Gautsch bio je najmoderniji i najljepši parobrod Austro-ugarske putničke flote. Na svoje posljednje putovanje bez povratka parobrod je zaplovio 13. kolovoza 1914. godine iz Kotora prema Trstu, u čiju luku nikada nije uplovio.
Potonuo je ispred Rovinja i njegova olupina se nalazi na dubini od 40 metara. Potonuće broda „Baron Gautsch" najtragičniji je brodolom civilne flote u Jadranu te nakon Titanika druga po broju žrtava civilna pomorska nesreća svijeta.
Ulaz na radionice i filmove je slobodan.

Izvor: www.dulist.hr