• hr
  • en
  • de
  • it

Jelsa će ovoga ljeta zablistati u novom ruhu

Općina Jelsa u suradnji s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije već četvrtu godinu radi na sanaciji i uređenju unutrašnjeg dijela jelšanske luke, od lukobrana Pumpurele do Kanuna.
Radovi su podijeljeni u tri faze, građani tu i tamo prigovaraju zbog sporosti njihovog dovršavanja, a načelnik Nikša Peronja im poručuje da ne brinu jer će mjesto do dolaska prvih turističkih lasta zablistati kao nikad prije.
U realizaciju ovog projekta uloženo je oko 24 milijuna kuna, naravno najviše je sudjelovala Lučka uprava koja po zakonu i upravlja lukama. Vlada RH je na samom početku za tu namjenu inicijalno izdvojila 5 milijuna kuna, dok je Općina Jelsa u dodatno popločavanje, hortikulturu i elektrifikaciju utrošila 3,5 milijuna kuna. Prva faza radova, koja se odnosi na rekonstrukciju južne obale, zapravo je u cijelosti dovršena. Luka je u tom dijelu dobila sasvim novu vizuru, tako da su građani u neposrednoj blizini počeli obnavljati svoje zgrade za ugostiteljstvo i druge svrhe.
Naravno, profitirala je i Općina jer je na tom potezu dobila puno više javnih površina koje iznajmljuje. Kada govorimo o drugoj fazi napravljeni su sanacija i produženje lukobrana Kanun, gdje će se već uskoro preseliti katamaran. Zaposlenici GO "Krešo Gabrić" na vrhu lukobrana upravo dovršavaju izgradnju svojevrsnog fiksnog pontona za veslače "Jelse", no i tamo se još mora postaviti školjera, te do kraja urediti plažu s izvanjske strane lukobrana, što podrazumijeva popločavanje i hortikulturu.
- Priobalni pojas od plaže do lukobrana Iga je trenutno najneiskorišteniji dio luke. Stoga je Općina pripremila projektnu dokumentaciju za izgradnju nove šetnice na tom predjelu. Očekujemo da će jedan dio radova biti obavljen još ove zime, a ostalo nakon ljeta. Taj projekt financiramo iz fondova Europske unije i već za prvu fazu planiramo utrošiti oko pola milijuna kuna. Ipak, najveći problem nam je treća faza radova u luci, tj. sanacija starog katamaranskog pristaništa u centru mjesta, koje se urušilo prije 2,5 godina, no sada smo nakon niza problema s izvođačima u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije napokon dogovorili nastavak radova već za koji dan i bit će dovršeni najkasnije do Uskrsa - najavljuje načelnik.
Međutim, nedavno je za javnost bila upriličena i arhitektonska prezentacija uređenja obalnog pojasa od Velog mosta do Mole Bonde (popločavanje, nova javna rasvjeta i hortikultura, štekati i urbana oprema). Građani nisu imali većih primjedbi, no jedan iz Vrboske je konstatirao da je sve to lijepo i dobro, te pitao kada će započeti realizacija projekata koji su u predizbornoj kampanji najavljeni za njegovo mjesto, a drugi sugerira da se ni na Zavalu ne zaboravi.
- Glavni projekt uređenja obalnog pojasa o kojem govorimo je pri kraju, a vjerujem da ćemo ga implementirati u naredne dvije godine. Na novouređenom Trgu Tome Gamulina do lipnja kanimo postaviti fontanu, a i Gradska kavana u prizemlju Obćinskog doma je nakon 27 godina, konačno, dobila investitora, tako da se i njezino otvaranje očekuje do 15. svibnja ove godine. Općina će također sufinancirati 30 posto troškova uređenja sedam fasada na zgradama uz rivu, pa će Jelsa, uvjeren sam, svoje goste još ovog ljeta dočekati u sasvim novom ruhu - zbori Peronja.

Vrboska: dozvola za most
Vodi se računa i o ujednačenim razvoju ostalih mjesta na području Općine Jelsa. U Vrboskoj se kako kaže već dugo nije toliko investiralo (nova riva, popločavanje, hortikultura, rasvjeta, šetnica do hotelskog naselja i dalje oko Solina, asfaltiranje putova...), a doskora će se širiti i mjesno groblje. Pri kraju je i projektiranje prvog mosta, tako da će se vrlo brzo ući u proceduru za dobivanje građevinske dozvole. U općinskom proračunu su rezervirana sredstva za rušenje starog i gradnju novog mosta, a kako će to stajati oko 2 milijuna kuna zatražit će se i pomoć Županije. Radovi bi mogli započeti u veljači ili najkasnije poslije turističke sezone.


Zavala: 15 milijuna kn za luku
I za zavaljansku luku, nakon idejnog projekta i Studije utjecaja na okoliš, radi se glavni projekt. Očekuje se da bi mogao biti gotov do Uskrsa, a zatim se zajedno s Lučkom upravom kreće u postupak ishođenja građevinske dozvole. Bit će potreban i ozbiljan angažman na zatvaranju financijske konstrukcije budući da se vrijednost radova u ovom slučaju procjenjuje na čak 15 milijuna kuna. Mladi poteštat vjeruje da će i izgradnja započeti u njegovom mandatu, tako da i mještani Zavale budu zadovoljni kvalitetnijom infrastrukturom, kao glavnim preduvjetom za brži gospodarski napredak.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr