• hr
  • en
  • de
  • it

Jeftinije boravišne pristojbe za nautičare

Vlada donijela odluku o povećanju boravišne pristojbe; za 2018. godinu iznosit će od 2,5 do osam kuna. U Ministarstvu kažu da su cijene uskladili s konkurencijom u okruženju

Bude li prihvaćena nova Uredba o visini boravišne pristojbe za 2019., koja je do 21. srpnja u javnoj raspravi, boravišna pristojba za osobe koje koriste usluge smještaja u objektima u kojima se pristojba plaća po noćenju (osim u kampovima) bit će veća 25 posto, dok će se za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima biti veća 15 posto. U kampovima iznos se neće se mijenjati, kao niti paušal koji vlasnik kuće ili stana mora platiti za sebe i članove svoje uže obitelji.
Kao što smo već i pisali, korigirat će se i pristojbe za nautičare, i to na manje iznose od sadašnjih, a bit će im omogućeno i da pristojbu plaćaju za kraće vrijeme, odnosno tri dana.
Povećanje se odnosi na pristojbe za one koji koriste uslugu smještaja u charteru i crusingu budući da oni, prema Zakonu, plaćaju isti iznos kao i za turistički A razred u glavnoj sezoni, a on će, prihvati li se ovaj prijedlog, iznositi 10 kuna.
U predsezoni i posezoni u turističkim mjestima A razreda pristojba će biti 8 kuna, a izan sezone 7 kuna. U turističkim mjestima B razreda u glavnoj sezoni pristojba bi u 2019. trebala iznositi 9 kuna, u predsezoni i posezoni 7 kuna, a izvan sezone 6 kuna. Za mjesta C razreda predložena je pristojba od 7 kuna u glavnoj sezoni, 5 kuna u predsezoni i posezoni, te 4 kune izvan sezone. U ostalim mjestima, u glavnoj sezoni plaćat će 5 kuna, u predsezoni i posezoni 4 kune, a izvan sezone 3 kune.
U Ministarstvu kažu da su cijene uskladili s konkurencijom u okruženju.

Izvor: www.novilist.hr