• hr
  • en
  • de
  • it

Jedro i sidro kao simboli u mjestu pomoraca

Brodogradilište Mali Lošinj, zahvaljujući pomorcu Ivanu Jordanu, doniralo nam je veliko sidro koje ćemo nakon konzervacije postaviti na spomenički kompleks, najavio je Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca sv. Nikola Vrsi.

"U tuđinu otiša san ja, sva san tuđa mora naviga, cili svit san obaša, moje Vrsi nigdi nisan naša...", stih je pjesme "Vrška čežnja" koji je otpjevao KUD Sv. Lovre na početku svečanosti u povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece u Vrsima-Mulo na obali Velikog jaza kod svečeve kapelice i spomenika u obliku jedra.

- Vrsi je mjesto mornara i kapetana na svim svjetskim morima. Danas ih plovi oko 200, kazao je Ivica Perinić Giovanni, koji harmonikom predvodi pjesme vrškog KUD-a.

170 aktivnih članova

U organizaciji Udruge pomoraca sv. Nikola Vrsi pred velikim brojem Vršana molitvu odrješenja i blagoslov predvodio je župnik don Boris Pedić, dok je u more iz brodice spušten vijenac za sve stradale na moru.

- Treću godinu za redom spuštamo vijenac u more za sreću svima onima koji plove i koji će ploviti, ali i kako bi odali počast svima koji su stradali na moru, kazao je Neven Predovan, od prije pola godine novi predsjednik Udruge pomoraca.

Kapelica i spomenik, zajednički projekt Općine i Udruge pomoraca sv. Nikola, podignuti su u sklopu jubilarne, 10. obljetnice udruge osnovane 6. prosinca 2003.

- Prvi predsjednik je bio predani i radišni Josip Perinić Coje, kad je bilo najteže. Velikim zalaganjem i upornim animiranjem Perinića danas od 24 imamo 170 aktivnih članova, među njima je polovica aktivnih pomoraca. Veliko hvala i našem tajniku od prvog dana, Stojanu Milutinu te prethodnom predsjedniku Nenadu Magašu, zahvaljivao je Predovan. Neizvjesnost plovidbe, odvojenost od obitelji i iščekivanje povratka, sastavni su dio života pomoraca.

Spomenički kompleks

- Brodogradilište Mali Lošinj, zahvaljujući pomorcu Ivanu Jordanu, doniralo nam je veliko sidro koje ćemo nakon konzervacije postaviti na spomenički kompleks, najavio je predsjednik Predovan, voditelj palube, aktivist Sindikata pomoraca Hrvatske.

Također, Općina Vrsi će postaviti kompas "Ruža vjetrova" koji je od davnina kroz teške oluje pomoć kapetanima brodova.

- "Ruža vjetrova", krug horizonta s naznačenim stranama svijeta i pravcima trideset i dva vjetra, bit će od kamena promjera oko 2 metra, kazao je Predovan.

Predsjednik je na prigodnom domjenku u župnoj dvorani u ime udruge uručio priznanja župniku don Borisu i načelnici Sandri Vukić koju je u preuzimanju priznanja zamijenio donačelnik Mario Radobuljac.

- Zahvaljujem župniku don Borisu na savjetima i strpljivosti u radu s udrugom, a načelnici Vukić i Općini Vrsi na potpori i materijalnoj pomoći bez koje bi naši projekti bili tek lijepi snovi, ističe Predovan.

Radobuljac je čestitao udruzi pomoraca na profesionalnom njegovanju pomorske tradicije u Vrsima sa željom da se tako i u budućnosti nastavi.

- Uvjereni smo da će udruga i dalje rasti, da će se uključivati mlađi kadrovi, kojih na sreću ima te na taj način biti jamac kvalitetnog i dugog djelovanja udruge, rekao je Radobuljac zahvalivši još udruzi na tome što je nabavila lijep primjerak brodskog sidra, koje će biti izloženo u kompleksu kapelice i spomenika na Velikom jazu u Vrsi-Mulo.

Izvor: www.zadarskilist.hr